Het gaat goed met de Italiaanse blauwschimmelkaas Gorgonzola. Jaarlijks wordt in Italië zo’n 500 miljoen kilo Gorgonzola geproduceerd. Zowel de consumptie in Italië als de export neemt toe. Na Grana Padano en Parmigiano Reggiano is Gorgonzola de meest geproduceerde kaas van Italië.

Gorgonzola: gemaakt van volle koemelk

Gorgonzola wordt gemaakt van volle koemelk uit het noorden van Italië. De productie van de kaas vindt plaats in onder andere de provincies Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Milaan en Varese. Gorgonzola heeft het DOP-predicaat, dat streekproducten bescherming biedt tegen namaak.

Gorgonzola op de pizza

Gorgonzola is heerlijk op een kaasplankje na het eten, maar wordt in Italië ook gebruikt als smaakmaker van pastasauzen of op pizza’s. Naast de gewone Gorgonzola is er ook de Gorgonzola Dolce. Die is zowel qua smaak als textuur zachter. De dolce loopt bijvoorbeeld uit naarmate die even buiten de koeling ligt.

Populair
Volgens het Italiaanse Consortium ter bescherming van Gorgonzola is van alle in Italië geproduceerde Gorgonzola zo’n 30 procent bestemd voor de export. Duitsland en Frankrijk zijn goed voor zo’n beetje de helft hiervan, gevolgd door landen als Nederland en Zwitserland. De export van Gorgonzola steeg het afgelopen jaar zo’n 12%. In Italië stijgt de consumptie jaarlijks met 0,5%.

» Een boekje met alle Italiaanse (DOP) kazen