Veel pizza’s zijn eigenlijk helemaal niet zo uniek. De Quattro Stagioni of Pizza Tonno, lekker zijn ze beslist. Maar niet erg verrassend. En meestal zijn ze ook gewoon rond. Daar is niks mis mee, maar ik heb 7 hacks voor je die jouw pizza wél echt uniek maken.

Pizza is rond…toch?

Moet het echt per se rond zijn? Nee, natuurlijk niet. Deze eerst hacks hebben daarom alles met de vorm van jouw pizza te maken. Daar gaan we een klein beetje mee spelen :-)

Hack #1: de Sterpizza

Je kan de ronde vorm van jouw pizzabodem aanpassen door 8 inkepingen te maken in het deeg. In het midden van de inkeping leg je iets lekker: een stukje mozzarella, wat ricotta, een stukje worst, een beetje pesto, een tomaatje… Vervolgens vouw je het deeg om dit ingrediënt heen. Doe dit met alle inkepingen totdat je 8 gevulde punten hebt gemaakt.

Check anders ook even dit filmpje, dan laat ik het je tot in detail zien hoe je zo’ n spectaculaire sterpizza maakt:

Hack #2: Twee deegbodems

Ja, je leest het goed! Je gaat een pizza maken met 2 bolletjes pizzadeeg. Van die bolletjes maak je 2 mooie ronde pizzabodems. De ene bodem iets groter dan de 2e bodem.

De eerste bodem (de grote) beleg je met een dunne laag tomatensaus (niet teveel!) en ingrediënten die jij lekker vindt. Je kan denken aan champignons, maar ook gebakken aubergine. Bestrooi met wat Parmigiano en voeg wat verse basilicum of oregano toe.

De tweede bodem (die iets kleiner is) leg je op het beleg. De randen druk je goed aan zodat het deeg overal goed dicht zit. Anders loopt er tijdens het bakken saus uit. Beleg de tweede bodem met wederom een dunne laag tomatensaus, wat mozzarella en een drup olijfolie.

En woila! Je hebt een heuse vulkaanpizza gemaakt. Dien ‘m op aan je gasten als de Stromboli of Vesuvio en je hebt meteen een mooie aanleiding om leuke Italiaanse vakantieherinneringen op te halen :-)

Hack #3: Een pizzakrans of pizzanestje

Een geweldig leuk boekje dat ik je echt aan kan raden is “Hapjes van pizzadeeg” . Het opent je de ogen dat er zoveel meer mogelijk is met pizzadeeg dan alleen maar die eeuwige ronde pizzabodem.

Je kan met een beetje vouwen, steken en vlechten de leukste pizzacreaties maken. Van een pizzakrans tot een heel pizzanest. Het boekje bevat in totaal 34 leuke deeg-hacks.

Hack #4: de kleur van je pizzadeeg aanpassen

Eten doe je voor een groot deel met je ogen. Hoe leuk is het om dan wat te spelen met de kleur van jouw pizzadeeg. De mogelijkheden zijn legio:

  • kleur je deeg bruin door er wat cacao of chocoladepasta doorheen te kneden
  • maak een pasta van pistachnoten en kneed dit door je deeg voor een mooi groen effect
  • kleur je deeg zwart met inkvisinkt
  • of als je het iets subtieler wil houden: in dit filmpje maak ik oranje deeg met behulp van pompoen:

Hack #5: geef smaak aan je pizzadeeg

De smaak van jouw pizzadeeg kan je op meerdere manieren een subtiele lift geven. En dan bedoel ik niet door alleen maar wat meer zout toe te voegen aan je deeg…

  • maak eens pizzadeeg door naast het normale (kraan)water een deel van jouw favoriete thee toe te voegen
  • ook een goeie optie: bier! (let op: bier stimuleert het rijsproces)
  • maak deeg met zuurdesem, dat geeft echt een heel ander karakter aan je deeg. Heb je geen zin of tijd om zelf desem te maken? Dan kan je ook deze gedroogde desem gebruiken als smaakmaker in je deeg.
  • vervang eens 10% of 15% van de witte pizzabloem uit je recept door volkorenmeel of spelt of rogge. De vezels in meel zie je goed terug in je deeg en het deeg krijgt ook echt een andere smaak. Ben je dol op volkoren of wil je een gezondere pizza maken? Dan kan je ook van 100% volkorenmeel pizzadeeg maken. Hoe je dat doet lees je hier: https://www.italieplein.nl/volkoren-pizzadeeg/

Hack #6: schilderen met beleg

Mona Lisa - Domenico CrollaHet beleg op je pizza is niet alleen lekker, je kan er jouw pizza ook een hele eigen twist mee geven.

De Schots/Italiaanse pizzabakker Domenico Crolla (check hier zijn pagina op Insta) is letterlijk wereldberoemd geworden met zijn pizza’ s waar hij afbeeldingen van beroemdheden op ‘schildert’ met kaas en tomatensaus.

Hij heeft intussen vele beroemdheden op deze wijze geportretteerd, waaronder Mona Lisa.

[Bonus] Hack #7: je eigen fantasie

De mooiste hacks komen voort uit jouw fantasie. De een heeft misschien iets meer fantasie dan een ander, maar laat je in ieder geval niet weerhouden om eens een keer iets afwijkends te proberen. Of zoals de Amerikanen zouden zeggen: break the mold.

Hier nog een aardige hack die ik online vond, ter inspiratie:

pizza met vis

Foto: Ion Dumitras

Fotocredit voor de pizza met chocoladesaus bij dit artikel: Antonio Cavalcanti

p.s. Mocht jij ergens een leuke pizza hack tegenkomen, post dan zeker even een linkje bij de reacties.