In een stad als Rome wemelt het van de gelateria´s. En hoewel het verse schepijs overal in Italië meestal gewoon heel erg goed is, zijn er in een stad als Rome natuurlijk ook altijd ijsmakers die er net even een schepje bovenop doen. Een overzicht van beroemde ijssalons en hun lekkerste gelati.

Lekker ijs en beroemde gelateria's in Rome

De beroemde ijssalon Giolotti in Rome

De beroemde ijssalon Giolotti in Rome. Foto: P. Medved

Giolotti 
Via degli Uffici del Vicario 40, vlakbij het Pantheon
De ijssalon van Giolotti is misschien wel de bekendste en beroemdste van heel Rome. De zaak werd in 1890 opgericht door Giuseppe and Bernadina Giolitti. Al drie generaties lang verkoopt deze gelateria klassieke smaken zoals stracciatella, limone, fragole (aardbei) of chocolata. Een van de legendarische ijsjes van deze gelateria is de Coppa Giolotti: een mix van chocoladeijs, custard en zabaglione, slagroom en hazelnootschaafsel.

Artigianale Corona
Largo Arenula 27, Piazza Argentina
Deze gelateria wordt geroemd om zijn innovatieve smaken zoals citroen-basilicum of pitanga, gemaakt van bitterzoet Braziliaans fruit, lekker in combinatie met het eigen donkere chocolade-notenijs.

De beroemde ijssalon San Crispino in Rome

De beroemde ijssalon San Crispino in Rome. Foto: miked378

San Crispino
Via della Panetteria 42, in het historische centrum bij de Trevi-fontein
Een trendy ijssalon waar geen horentje te krijgen is. Al het ijs wordt geserveerd in glazen of bekers. San Crispino (opgericht rond 1800) is bij de Romeinen niet zozeer bekend om de vriendelijke service, wel om het gebruik van kwalitatieve en zelf gemaakte ingrediënten. Het ijs is hier dan ook wat duurder dan in andere zaken. Daar staat tegenover dat, zo gaat het verhaal, al het ijs hier nog gemaakt wordt volgens geheime tradities en een oud recept dat in de 16e eeuw populair was bij niemand minder dan Catherine de Medici.

The Old Bridge
Viale dei Bastioni di Michelangelo 5, vlakbij Piazza Risorgimento
Een hele kleine ijszaak die genereuze porties opschept van smaken als caramel, nutella, koffie en diverse fruitsmaken. Het ijs wordt hier met room gemaakt in plaats van met melk.

Al Settimo Gelo
Via Vodice 21, vlakbij Piazza Mazzini
Deze zaak produceert niet alleen heerlijk ijs, maar ook een brede variatie aan sorbets met smaken als kastanje, dadel en mandarijn. Ook populair: Siciliaans roomijs en ijssmaken als cocolade-spaanse peper, bergamot (citrusvrucht), gember en cardamom. De ijsmakers van Al Settimo Gelo maken ook Iraans ijs met saffraan en rozenwater.

Andere populaire Romeinse gelateria's

Italiaans ijs

Italiaanse gelati. Foto: Robyn Lee

La Gelateria dei Gracchi 
Via dei Gracchi 272
Deze gelateria staat bekend om zijn smaakcombinaties zoals perzik-vijg of peer-ricotta en om de Cubano, gemaakt van cocoladeijs en rum.

Il Gelato
Viale dell'Aeronautica 105, zuid-Rome
Il Gelato verkoopt meer dan 100 smaken waarvan ene aantal excentrieke zoals sellerie-peperoni of espresso-sambuca. 

Vice
Via Gregorio VII 385
Gespecialiseerd in ricotta-, sinaasappel- en chocoladesmaken. 

Fata Morgana
Via Lago di Lesina 9
Bekend om smaken als wilde aardbei en Kentucky-chocolade (met een drup koffie, likeur en tabasco). 


IJs - Carlina de Lorenzo

Zelf ijs maken

Heb je na het lezen van al dit heerlijks de smaak te pakken? Zelf ijs maken wordt een genot met een beetje coaching van Carlina de Lorenzo van de bekende Utrechtse ijssalon Roberto Gelato. Carlina laat in haar pas verschenen boek IJS zien hoe je eenvoudig de meest verrassende ijsjes kunt maken zoals witbierijs, proseccoijs, dropijs, honing-maanzaadijs, of een fris appel-gemberijsje. Het boek bevat authentieke Italiaanse familierecepten en traditionele ijsbereidingen.