Morgen, 12 februari, gaat in Italië het beroemde en befaamde muziekfestival Sanremo van start. Het festival van het Italiaanse lied is dit jaar toe aan de 63e editie. Voor Italië-liefhebbers in Nederland is het festival een hele leuke manier om kennis te maken met de Italiaanse muziek en een groot aantal (beroemde) Italiaanse artisten. Als groot liefhebber van Italiaanse muziek volgt italiëplein Sanremo 2013 op de voet. De komende dagen zullen we met enige regelmaat berichten over de 2013 editie van het festival. Voor nu hebben we alvast een overzicht gemaakt wat je de komende 5 festivalavonden zoal kan verwachten.

Het Italiaanse muziekfestival Sanremo 2013

Screenshot van de homepage van het Italiaanse muziekfestival Sanremo 2013

Het 63e Sanremo muziekfevstival in een notendop

Wanneer: 12, 13, 14, 15 en 16 februari 2013 (vanaf 20.35 uur)
Waar: Teatro Ariston, Sanremo
Aantal deelnemende artiesten: er doen 14 artiesten mee aan het 'hoofdtoernooi'; in de categorie 'beloften' doen 8 (jonge) zangers en zangeressen mee
Presentatoren: Fabio Fazio & Luciana Littizzetto
Te volgen via: RAI 1

Programma Sanremo

De opzet van het festival is dit jaar als volgt: 14 artiesten zingen allemaal twee liedjes, 28 liedjes in totaal. Door middel van publieksstemming en het oordeel van een jury (beiden wegen voor 50% mee) valt bij iedere artiest 1 van zijn of haar 2 liedjes af.

Raphael Gualazzi

De Italiaanse zanger Raphael Gualazzi

Eerste festivalavond, dinsdag 12 februari
Van de 14 artiesten treden er vanavond 7 op: Chiara Galiazzo, Raphael Gualazzi, Maria Nazionale, Marta Sui Tubi , Marco Mengoni, Simona Molinari met Peter Cincotti en Daniele Silvestri. Op de eerste avond treden ook 4 van de de 8 deelnemers uit de categorie 'beloften' op. Gast van de avond is de Italiaanse komiek Maurizio Crozza. Op de eerste festivalavond zal bovendien de Italiaanse zanger Lucio Dalla worden herdacht, die in maart 2012 plotseling overleed. Verder is er dans en een hommage aan Verdi.

Tweede festivalavond, woensdag 13 februari
De overige 7 artiesten treden op met hun 2 nummers, waarvan er bij ieder 1 afvalt. Ook in de categorie beloften treden de overige 4 van de 8 artiesten op. Een van de gasten op deze avond is het Israëlische supermodel Bar Refaeli. 

Derde festivalavond, donderdag 14 februari
Vanavond gaan de 14 nummers die het oordeel van de jury hebben overleefd, de strijd met elkaar aan. De jury bemoeit zich er deze avond niet meer mee, het TV-publiek mag stemmen. Op basis van de stemmen wordt een voorlopige ranglijst samengesteld. IN de categorie beloften blijven er vanavond 2 liedjes over die doorgaan naar de 4e avond.

Sanremo 2013
Vierde festivalavond, vrijdag 15 februari
Op de 4e avond wordt de winnaar bekend gemaakt in de categorie beloften. De avond staat verder helemaal in het teken van het verhaal over Sanremo. Er komt een eerbetoon aan de liedjes die de geschiedenis van het Festival hebben gemaakt. De liedjes worden onder meer uitgevoerd door voormalige winnaars van het festival. Zo treedt de winnares van vorig jaar, Emma, op met Annalisa Marrone. Andere optredens tijdens de 4e avond:

– Almamegretta : “Il ragazzo della via Gluck”
– Annalisa Scarrone: “Per Elisa”
– Chiara Galiazzo: “Almeno tu nell’universo”
– Daniele Silvestri: “Piazza grande”
– Elio e le storie tese: “Un bacio piccolissimo”
– Malika Ayane: “Cosa hai messo nel caffè”
– Elio e le storie tese: “Un bacio piccolissimo”
– Marco Mengoni: “Ciao amore ciao”
– Maria Nazionale: “Perdere l’amore”
– Marta sui Tubi: “Nessuno”
– Max Gazzè: “Ma che freddo fa”
– Modà: “Io che non vivo”
– Raphael Gualazzi: “Luce (tramonti a nord est)“
– Simona Molinari con Peter Cincotti: “Tua”
– Simone Cristicchi: “Canzone per te” 

Vijfde festivalavond, zaterdag 16 februari
De 14 liedjes in competitie leveren vanavond een winnaar op. De stemming vindt plaats via een gemengd stelsel: het juryoordeel telt mee voor 50%, het publiek 25% en het resultaat van de donderdagavond 25%. De drie liedjes met de meeste stemmen komen opnieuw op het podium. Daarna vindt een nieuwe stemming plaats: publieksstem (50%) en jury (50%). Dit bepaalt de winnaar. Enkele van de gasten op deze laatste avond: Andrea Bocelli en Carla Bruni.

Heb je vakantieplannen richting Italië?
Kijk dan eens hier voor Goedkope vliegtickets