Voor sommige mannelijke Italianen is de vrouwelijke moraal een probleem. De mannen zien een prachtige vrouw, voluptueus, gracieus of volslank. Ze zien de Madonna of hun moeder, maar zelden is (in mannelijke ogen) de vrouw een intellectueel. Ze is eerder een bedslet die haar lichaam verkoopt om zo economische of politieke invloed te verwerven. Deze opvattingen over vrouwen gaan heel ver terug, tot in de oudheid.  

Messalina geschilderd door Henri de Toulouse-Lautrec in 1900/1901

Keizer Claudius

In de oudheid werd het Romeinse meisje Messalina op haar 12e uitgehuwelijkt aan de twee keer zo oude en lichamelijk gehandicapte keizer Claudius. Het meisje ontspoorde en gooide haar lichaam te grabbel. Om haar eigen kwaliteiten te roemen, daagde ze een prostituee uit tot een sekswedstrijd: wie van hen zou in één nacht de meeste mannen kunnen verzadigen? De Romeinse eercultuur dwong 'gevallen vrouwen' als Messalina zelfmoord te plegen.

'Macchiato'

Een mooi voorbeeld van het beeld van de Italiaanse Messalina, zien we in de Italiaanse film ‘The Fall of an Empress’ uit 1922. Daarin ging het ook over ‘de gevallen vrouw’. In Italië noemt men deze de vrouwen ook wel bevlekt of macchiato, net als de koffie. Het affiche van de Italiaanse filmmaker [het affiche is hier te zien] laat een trotse vrouw zien, met opgeheven kin. Dat zij tragisch was en allerminst een politiek vernuft, blijkt geenszins uit de poster. De ‘val’ van de keizerin uit de titel van de film was een verwijzing naar de seksueel gevallen vrouw, niet naar het einde van een bestuurlijke of politieke invloed.

BBC-verfilming van het boek I Claudius

I Claudius

In de BBC-verfilming van het boek ‘I Claudius’ uit de jaren ‘70 [hier de link naar de dvd] zien we Messalina gecast als een mooie jong volwassen vrouw, die flirt en roept als een puber. De historische waarheid werd dus verdraaid want zij was geen volwassen vrouw. Messalina werd in de jaren zeventig geportretteerd als een symbool van seksuele bevrijding. De historische realiteit was echter dat kinderen van 12 in de oudheid al werden uitgehuwelijkt. Dit noemen we nu seksueel misbruik.

Pedasterie, een seksuele relatie tussen een oudere man en een  mannelijke adolescent kwam voor bij de Grieken, als onderdeel van de politieke opvoeding. Voor vrouwen bestaat en bestond echter alleen hoon en eenzaamheid na seksuele exploitatie.  

Berlusconi-tv

Mijn punt is: jonge meisjes moeten jong zijn en niet naakt op Berlusconi-tv verschijnen om op die manier carrière te willen maken. Zou de tijd geen vooruitgang mogen brengen?

Lotje Lomme is historica, Italiëkenner en blogger voor italiëplein

» Lees ook: Vrouwonvriendelijke geschiedenis gesponsored door Berlusconi