Kan artificial intelligence (AI) jou helpen om een betere pizza te bakken? Is AI eigenlijk al een beetje een kundige pizzabakker? En hoe smaakt de eerste AI Pizza? Wij testen het voor je.

AI is momenteel volop in het nieuws en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Wij willen graag eens testen hoe kundig AI op dit moment (september 2023) is als pizzaiolo.

Kan je alle kennis die nodig is voor het pizza-ambacht zomaar vervangen door kunstmatige intelligentie?

We hebben onze test super simpel gehouden. We vroegen ChatGPT (waar je teksten mee kunt genereren) het volgende:

“Can you give me a good recipe for pizza dough.”

En daarna stelden we dezelfde vraag nogmaals, maar nu in het Nederlands:

“Kan je me een goed recept voor pizzadeeg geven?”

Het antwoord liet niet lang op zich wachten:

[ENG] Certainly! Here’s a classic pizza dough recipe that you can use to make delicious homemade pizza:

[NL] Natuurlijk! Hier is een klassiek recept voor pizzadeeg waarmee je heerlijke zelfgemaakte pizza kunt maken:

Waarbij het meteen al opvalt dat het antwoord op onze Engelse vraag identiek is als op onze Nederlandse vraag, alleen vertaald.

We laten je dit zien aan de hand van de lijst ingrediënten die we van ChatGPT kregen in het Engels en in het Nederlands:

Zoals je ziet zitten er meteen al een paar vertaalissues in de receptuur.

  1. Amerikanen zijn gewend aan en dol op teaspoons. Voor ons Nederlandsers en Belgen is een theelepel een nogal wiebelige maateenheid. De ene theelepel is de andere niet, dit kan zo een paar gram schelen.
  2. bloem voor alle doeleinden

Behalve deze ingrediëntenlijst, kregen we van ChatGPT ook de volgende instructies om het deeg te maken:

Instructies:

  1. Gist activeren: Meng in een kleine kom het warme water, de suiker en de gist. Roer voorzichtig en laat het ongeveer 5-10 minuten staan tot het mengsel schuimig wordt. Dit geeft aan dat de gist actief is.
  2. Het deeg maken: In een grote mengkom combineer je de bloem en het zout. Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en giet hier het geactiveerde gistmengsel en de olijfolie in. Roer met een houten lepel of een mixer met een deeghaak tot het deeg begint samen te komen.
  3. Kneed het deeg: Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak. Kneed het gedurende ongeveer 5-7 minuten tot het glad en elastisch wordt. Als het deeg te plakkerig is, kun je een beetje meer bloem toevoegen, maar overdrijf het niet; je wilt dat het deeg licht plakkerig blijft.
  4. Eerste rijzing: Plaats het deeg in een licht met olie ingevette kom en bedek het met een vochtige keukendoek of plasticfolie. Laat het rijzen op een warme, tochtvrije plaats gedurende ongeveer 1-1,5 uur, of tot het in omvang is verdubbeld.
  5. Oven voorverwarmen: Verwarm je oven voor op de hoogst mogelijke temperatuur, meestal rond 260°C. Als je een pizzasteen hebt, plaats deze dan in de oven terwijl deze voorverwarmt.
  6. Verdelen en vormen: Nadat het deeg is gerezen, sla je het neer om eventuele ingesloten lucht vrij te laten. Verdeel het in twee gelijke porties als je twee grote pizza’s wilt maken, of in kleinere porties als je liever persoonlijke pizza’s maakt. Rol elk stuk uit tot de gewenste pizzavorm op een met bloem bestoven oppervlak.
  7. Samenstellen en bakken: Leg het gevormde pizzadeeg op een met bakpapier beklede pizzapeel of bakplaat. Voeg je favoriete toppings toe, zoals tomatensaus, kaas en andere ingrediënten naar keuze. Schuif voorzichtig de pizza (op het bakpapier) op de voorverwarmde pizzasteen of direct op het ovenrooster.
  8. Bakken: Bak gedurende ongeveer 10-15 minuten, of tot de korst goudbruin is en de kaas bubbelt en lichtbruin is geworden.
  9. Afkoken en genieten: Haal de pizza uit de oven en laat deze een paar minuten afkoelen voordat je hem in plakjes snijdt en serveert. Geniet van je zelfgemaakte pizza!

Voel je vrij om creatief te zijn met je pizzatoppings om je eigen meesterwerk te maken. Dit recept levert een heerlijke zelfgemaakte pizzabodem op die perfect is voor aanpassing.

Wat valt er op aan dit AI-pizzadeeg?

Het is meteen een stevige spoiler…maar ChatGPT is op dit moment alles behalve een kundige pizzaiolo. Wij hadden hier eerlijk gezegd veel meer van verwacht.

Wat we nu voorgeschoteld krijgen is eigenlijk niet veel meer dan een standaard recept dat je vroeger zo in een kookboek tegen kon komen. Met veel twijfelachtige instructies.

Zou je dit deeg maken, dan bak je een tamelijk beroerde pizza. En dat komt door een aantal wijdverspreidde en hardnekkige gewoontes:

  1. Je gist eerst activeren hoeft tegenwoordig bijna niet meer. Vrijwel alle gangbare gisten kan je zo aan je deeg toevoegen.
  2. Suiker aan je deeg toevoegen > alleen bedoeld om de gist flink te stimuleren, er zit van nature voldoende voeding voor de gist in de bloem
  3. Een hele korte rijstijd > daarom wordt de gist kunstmatig opgepord. Korte rijstijden leveren echter een slecht verteerbare pizza op, die dus zwaar op de maag ligt. Langere rusttijden zijn dus altijd beter.
  4. Het recept gaat uit van een all-purpose flour > dit soort bloemsoorten kan je überhaupt geen lange rusttijden geven, dus vandaar de korte tijden bij punt 2,
  5. Maar de hoeveelheid water in dit recept (78%) is krankzinnig. Allpurpose flour (ons equivalent is patentbloem) kan die hoeveelheid water helemaal niet aan.
  6. Olijfolie in deeg kan, maar het hangt wel af van de oven waarin je jouw pizza gaat bakken. En de olie voeg je in het kneedproces altijd als laatste toe, niet aan het begin.
  7. Het deeg neerslaan….Au! We zijn geen broodbakkers.
  8. Om over bakpapier en het lekker laten afkoelen van je pizza maar te zwijgen.

Hoe smaakt de eerste AI Pizza?

Het is een beetje lullig misschien, maar wij hoeven dit recept niet eens echt uit te proberen om te ontdekken of het een goede pizza zal opleveren of niet. Als je iets weet van goed pizzadeeg, dan weet je het antwoord van te voren al.

Wat wij vooral missen bij de AI-pizza van dit moment is een stukje context. ChatGPT is nu nog vrij vlak. Het geeft meteen een antwoord op onze vraag, waar eerst een paar wedervragen prima op hun plaats zouden zijn geweest.

Zoals:

  • Van wat voor soort pizza hou je?
  • In wat voor soort oven ga je pizza bakken?
  • Hoeveel tijd heb je om deeg te maken?

Door niet door te vragen, krijg je een vrij matig en oppervlakkig recept zoals er al duizenden te vinden zijn op tal van receptenwebsites die vaak niets weten van pizzadeeg maken.

Nee, als dit het niveau is, dan heeft de AI-pizzaiolo nog een heeééeeeele lange leerweg te gaan. Het niveau nu is niet veel meer dan wat knip-en-plak-tekst-recycling.

De letters GPT in ChatGPT staan dus nog alles behalve voor Great Pizza Times.