Witlof is, op zijn zachtst gezegd, nogal Hollands. De Fransen en Belgen verbouwen er ook wat van, maar Nederland is wereldwijd het belangrijkste exportland van witlof. En waar gaat al die lof naar toe? Juist, naar Italië.

Italie is voor Nederland de belangrijkste importeur van witlof en goed voor 7,8 miljoen kilo in 2009. Foto © Maarten Van Damme
Italië is belangrijkste afnemer Nederlandse witlof
In totaal exporteert Nederland jaarlijks zo'n 18 miljoen kilo witlof, waarvan 43 procent – ofwel 7,8 miljoen kilo – naar Italië gaat (cijfers uit 2009 van het Productschap Tuinbouw). Italië is daarmee voor Nederland het belangrijkste witlofafzetland.
Overigens produceert Nederland jaarlijks tussen de 55 en 59 miljoen kilo witlof en tweederde daarvan wordt binnen onze eigen landsgrenzen verorberd door zeven op de tien huishoudens. Drie op de tien huishoudens koopt nooit witlof. Het is een veel gekochte groente onder gepensioneerden. Tot zover de Nederlandse statistieken.
Witlof, oftewel 'indivia'
Terug naar Italië. Want witlof is niet een van de allereerste associaties met la dolce vita. Toch blijkt de lof in Italië uitgebreid de ronde te doen onder namen als insalata belga, indivia (de lichtgekleurde soort die we hier kennen) en cicoria. Lof wordt in heel Italië gegeten, verzekert Rob de Lijn van Unitrade Holland, dat oer-Hollandse groente naar Italië exporteert. 'Qua afzetgebied in Italië is er niet een afgebakend gebied aan te geven. Zowel in Noord- als Zuid-Italië wordt witlof geconsumeerd, inclusief Sicilie en Sardinie.'
Pizza witlof
Rest de vraag hoe de Italianen witlof eten? Daar moet even een kookbijbel op worden nageslagen, De Zilveren Lepel in dit geval. Tussen de recepten staan nogal Nederlands ogende creaties als witlof met ham en witlof uit de oven. Maar dan: een witlofsformato. Klinkt al Zuidelijker. En dan stuurt De Lepel aan op het hoofdstuk pizza's. En daar – tussen de klassiekers pizza con le salsicce (met worst) en de Margherita – staat hij: de pizza d'indivia, gemaakt met een uitje, wat knoflook, tomatensaus, rauwe ham, én witlof.