Italiaanse kunstgeleerden hebben in het Castello Sforzesco in Milaan ongeveer honderd schetsen en schilderijen ontdekt van de kunstenaar Michelango Merisi, beter bekend als Caravaggio. De werken zijn geïdentificeerd na een lang en moeizaam onderzoek, zo meldt het Italiaanse persbureau ANSA vandaag.

Vroege werken van Caravaggio

Het gaat naar verluidt om extreem vroege werken van Caravaggio, die hij tussen 1584 en 1588 geschilderd zou hebben in het atelier van zijn toenmalieg meester, de schilder Simone Peterzano. Onderzoekers en historici die hebben gezocht naar onontdekte sporen van Caravaggio, kregen toegang tot meer dan duizend stukken die in de werkplaats van Peterzano in het Castello Sforzesco in Milaan zijn gevonden. Twee jaar lang onderzochten ze Caravaggio's werk in kerken en musea om de onderliggende geometrische patronen van de kunstenaar te inventariseren. Volgens de deskundigen heeft iedere kunstenaar een unieke stijl, bestaande uit dergelijke patronen.

Het schilderij Ragazzo morso da un ramarro (Jongen gebeten door een hagedis) van Caravaggio

Het schilderij Ragazzo morso da un ramarro (Jongen gebeten door een hagedis) van Caravaggio

Ragazzo morso da un ramarro
Het schilderij Ragazzo morso da un ramarro (Jongen gebeten door een hagedis) is een belangrijk werk uit het begin van Caravaggio's carrière (zijn Romeinse periode). Het is een van de werken waarin de wetenschappers opvallend herhalende patronen hebben gevonden die overeenkomen met patronen op de gevonden schetsen.

Alle bevindingen zullen morgen (vrijdag) worden onthuld met de wereldwijde publicatie van 600 pagina's en een tweedelig e-boek in vier talen. De gevonden doeken hebben een geschatte waarde van 700 miljoen euro.