Heb jij dat ook wel eens…

Dat je een pizza bakt die gewoon echt heel goed is.

Die door jouw publiek met keihard gejuich wordt ontvangen :-)

Maar dat bij een volgende bakdag de pizza voor je gevoel toch weer een tikkeltje minder is dan de vorige?

Hoe dat kan?

Simpel.

Bij pizza bakken draait het om het uitsluiten van foutjes.

Als je nog niet zo lang pizza bakt, dan heb je meestal niet eens in de gaten dat je een fout maakt.

Maar ook de gevorderde bakkers merken hun foutjes meestal pas achteraf.

Een wielrenner kan er baat bij hebben om vooraf de route te verkennen. Bij pizza bakken heeft dat weinig nut. Daarvoor zijn er teveel variabelen.

Je kan beter gewoon fouten maken.

Daar leer je van.

Schrijf je fouten vanaf nu op.

Hou een pizzadagboek bij en noteer je exacte recept en zaken als bloemsoort, de rijstijd, of het een warme of juist koude dag is, hoeveel water je hebt toegevoegd. Hoeveel zout. Wel of geen olie in je deeg.

De kunst is dat je leert spelen met de pizza elementen.

Wat minder gist als het warm is, wat meer op een hele koude dag.

Noteer en leer.

Is je deeg te snel gerezen > noteer je werkwijze en alle omstandigheden.
.
Was je pizza perfect > schrijf op hoe je het gedaan hebt en sluit af met een groot pizzauitroepteken.

Meters deeg moeten er door jouw handen gaan.

Fingerspitzengefühl komt nou eenmaal niet vanzelf, pizzabakker.

En dan, op enig moment, zal je merken dat jouw dagboek alle geheimen bevat voor de pizza zoals jij ‘m perfect vindt.

Succes!