Hoe bak je eigenlijk de beste pizza? Op hout? Op gas? Of gewoon op stroom? Het is een simpele vraag, met een veelzijdig antwoord.

Pizza bakken op hout

De relatie tussen Mens en Vuur is een Warme. En eeuwenoud. Zou het daarom zijn dat veel pizzabakkers zo’n Romantisch Gevoel hebben bij pizza bakken in de houtoven?

En bakken op hout geeft ook zo’n heerlijke smaak aan je pizza. Toch?

SPOILER ALERT >> Lee beslist NIET verder lezen als je ook na vandaag een Romantische Houtgestoookte Pizzabakker wilt blijven.

pizza bakken op hout

Die heerlijke houtsmaak die je proeft zit namelijk vooral tussen je oren:

“The concept of wood giving out a particular aroma is false: there is no transfer of aromas from the wood to the pizza”

Aldus het boek The Neapolitan Pizza. A scientific guide about the artisanal process.

Jouw pizza ligt op 450+ graden maar kort in de oven. Te kort voor veel smaakoverdracht van het houvuur naar je pizza. Het zijn met name de donker gekleurde spikkeltjes in je deeg die ontstaan bij het bakken op de hoge temperatuur die de licht bittere smaak geven aan je deeg.

Voordelen van pizza bakken op hout:

♥ Houtvuur is een oergevoel, het zorgt ook voor sfeer,

♥ Je kan met een houtgestookte oven pizza bakken op hoge temperaturen,

Verschillende houtsoorten branden anders: sneller of langzamer, warmer, feller. Met die temperatuursverschillen kan je als pizzabakker spelen. Dat is een deel van de lol.

Nadelen van bakken met hout:

♦ Warmte in een houtoven fluctueert, de warme en koudegebieden in de oven zijn wat nadrukkelijker dan in een gasoven

♦ Verbranding van hout is niet ‘schoon’, het zorgt voor rook en uitstoot van o.a. fijnstof.

♦ Hout bevat mogelijk insecten (vooral in de schors).

♦ Asresten in de oven tijdens en na het bakken.

♦ Niet echt een nadeel, maar wel een gegeven: in een houtoven moet je jouw pizza (meermaals) draaien tijdens het bakken om je pizza gelijkmatig te bakken.

pizza bakken op gas

Pizza bakken op gas

Hoewel het stoken op hout lange tijd de norm is geweest in pizzeria’s, erkent de Napolitaande pizzavereniging AVPN het bakken op gas ook als manier om een authentieke Napolitaanse pizza te bakken.

Sterker nog: bakken gas heeft best een aantal voordelen ten opzichte van bakken op hout:

♥ De temperatuurregeling in je pizzaoven op gas is makkelijk,

♥ Je hebt veel minder omkijken naar het vuur in je oven,

♥ Je pizza bakt in een gasoven heel gelijkmatig, door de constante warmte in de oven,

♥ Je kan net als met hout bakken op hoge temperaturen,

♥ De verbranding is bij gas schoner dan bij hout,

♥ Je hebt geen asresten in de oven tijdens en na het bakken en hoeft je bakvloer dus niet schoon te houden.

♥ Afhankelijk van jouw type gasoven hoef je jouw pizza niet (of weinig) te draaien tijdens het bakken. Er zijn zelfs gasovens verkrijgbaar met een roterende bakvloer.

elektrisch pizza bakken

Pizza bakken op stroom

Tot slot het bakken op stroom. Ook elektrische ovens bakken over het algemeen vrij gelijkmatig. De temperatuurregeling is makkelijk. En in tegenstelling tot hout en gas geeft de oven op stroom geen uitstoot tijdens het bakken. Wel is er mogelijk uitstoot geweest om de gebruikte stroom op te wekken, maar dat laten we hier even buiten beschouwing.

Als je al een nadeel van strom zou kunnen noemen, is het misschien dat ‘gewone keukenovens’ veel warmteverlies hebben zodra je de deur open doet. Als je veel pizza’s achter elkaar wilt bakken wordt dit soms een probleem.

Daar staat tegenover dat er tegenwoordig ook speciale electrische pizzaovens zijn die met gemak de 450 graden halen en die ook goed op temperatuur blijven.

Nee, bij het bakken op stroom ontbreekt hooguit het zichtbare vuur. Qua sfeer lever je met stroom dus echt wel wat in ten opzichte van hout en gas. Maar is dat erg?

En dat brengt ons bij de hoofdvraag: met welke bron bak je nou de beste pizza?

Hout, gas of stroom? Wat bakt de beste pizza?

Het antwoord is dat dit helemaal aan jou ligt. Of beter gezegd: het ligt er maar net aan wat je voor SOORT pizza wilt bakken. Iedere pizzastijl kan je namelijk koppelen aan de perfecte oven om deze stijl in te bakken.

Sommige pizzaketens bakken hun pizza’s bij voorkeur op een lagere temperatuur in een elektrische oven omdat zij een gelijkmatig gebakken, knapperige, pizza willen bereiken. Dat is nou eenmaal wat moeilijker (bewerkelijker) te bereiken in een houtoven.

Zo kan je een aantal pizzastijlen grofweg dus koppelen aan de beste manier van bakken: hout, gas of stroom. We hebben alle opties op een rij gezet voor je:

Infographic pizza bakken op hout, gas of stroom

Conclusies:

  • Dat je Napolitaanse pizza niet elektrisch bakt, maar op hout of gas, is vooral traditie. Er zijn zoals gezegd tegenwoordig ook elektrische pizzaovens voor thuisgebruik die met gemak de 500 graden halen. Zo kom je toch een heel eind in de buurt van het Napolitaanse origineel.
  • Bij sommige pizzastijlen zit er (olijf)olie in het deeg. Bijvoorbeeld bij Al Taglio. Zit er olie in je deeg, dan kan je beter niet op een hele hoge temperatuur bakken. Vandaar dat Napolitaans pizzadeeg geen olie bevat.
  • Of jouw pizza dun en knapperig uit jouw oven komt, heeft niet alleen te maken met de oven en de manier van bakken. Ook met hoeveel water er in je deeg zit. Hoe dat zit lees je in ons blogje over de formule voor pizzadeeg.
  • Een Romeinse pizza of New York pizza bakken op hout of gas, op een hoge temperatuur, levert een wezenlijk ander resultaat dan wanneer je dezelfde stijl pizza elektrisch bakt op een lagere temperatuur.
  • Dit is een van de Pizza Elementen waar je mee leert spelen.

Succes met jouw pizza’s en we hopen dat je wat opgestoken hebt van deze pagina :-)

Laat hieronder bij de reacties zeker even weten hoe jij jouw pizza’s bakt, vinden we superleuk om te lezen! Heb je een vraag over hout, gas of stroom, stel ‘m gerust.