Wat is het beste hout om pizza te bakken in een pizzaoven? Moet het per se hardhout zijn? Zijn briketten geschikt? En hoe zit het met houtpellets? Welke zijn goed voor pizza en welke pellets moet je beslist links laten liggen?

Hout voor pizzaoven

De meest traditionele manier om een pizaoven op te stoken is met hout. Je kan hiervoor in principe veel verschillende houtsoorten gebruiken. Bij voorkeur is dat hardhout. De verschillende soorten hebben allemaal zo hun voor- en nadelen.

Hardhout versus zachthout

het beste hout voor pizzaoven

Met hardhout wordt vrijwel altijd hout van loofbomen bedoeld. Loofbomen groeien langzaam. Het hout heeft daardoor een hoge dichtheid en geeft als gevolg hiervan veel warmte af bij verbranding.

Fruitbomen zijn dus ook hardhout. Net als het hout van bijvoorbeeld olijfbomen.

Naast hardhout bestaat er ook ‘zachthout’. Hier wordt meestal dennenhout mee bedoeld.

Iedere soort heeft zo zijn eigen kenmerken:

 • Hardhout brandt over het algemeen langer dan zachthoutsoorten,
 • Hardhout vat iets minder makkelijk vlam dan zachte houtsoorten, het geeft minder vlammen, maar wel meer warmte omdat hardhout meer gloeit.
 • De ene hardhoutsoort brandt sneller op dan de ander. Beuk en esdoorn branden bijvoorbeeld wat sneller dan eik.
 • Kersenhout vonkt ook wat meer dan andere hardhoutsoorten.
 • Dennenhout (zachthout) bevat vaak hars. Dit heeft invloed op de smaak van je pizza. Voor het bakken van pizza kan je naaldhout beter niet gebruiken. Vanwege de smaak, maar ook omdat dennenhout erg vonkt.

De Napolitaanse pizzavereniging AVPN adviseert de volgende houtsoorten te gebruiken voor het bakken van pizza in een houtoven:

 • Eikenhout: wordt vaak gebruikt om de pizzaoven op te stoken, geeft veel warmte en brandt mooi egaal.
 • Essenhout: idem als eik, brandt langzaam, knettert niet, geeft veel warmte en heeft een hoge verbrandingswaarde.
 • Beukenhout: wordt vaak gebruikt in combinatie met eik of essen.
 • Esdoornhout : brandt wat sneller op dan de andere houtsoorten in dit rijtje.

En er zijn uiteraard nog andere houtsoorten die prima te gebruiken zijn in een pizzaoven, zoals berk, els of populier.

Combineer twee soorten hout

Een goede tip is om bij het pizza bakken te werken met 2 verschillende soorten hout, bijvoorbeeld es of eik in combinatie met beuk, esdoorn, berk of populier.

Italiaans beukenhout voor pizzaoven

De soort die het snelst brandt gebruik je om je vuur aan de gang te helpen.

Als je oven eenmaal op temperatuur is, dan houd je met een blok es of eik je vuur mooi gelijkmatig aan de gang.

Merk je op enig moment dat je pizzaoven wat afkoelt, dan kan je met (kleine stukken) beuk of es ervoor zorgen dat de temperatuur in jouw oven weer mooi oploopt. Omdat deze soorten dus wat sneller branden dan eik of essen heb je sneller weer wat nieuwe warmte in de oven.

Gloeit jouw vuur nog wel, maar heb je geen vlammen spel meer?

Dan kan je bijvoorbeeld met een stuk populier er voor zorgen dat je heel snel weer een mooi vlammenspel krijgt. Die vlammen heb je nodig om ook de bovenkant van jouw pizza mooi gaar te krijgen tijdens het bakken. Met alleen een gloeiend vuur bak je niet de beste pizza.

Gebruik droog en schoon hout

Let met alle houtsoorten ieder geval altijd op het volgende:

 • het hout moet goed droog zijn (maximaal 20% vocht, beter is 15% of nog minder)
 • let er ook op dat het hout onbehandeld een schoon is. Dus geen resten hars, lijm, verf, etc. want die hebben bij verbranding invloed op de smaak van je pizza. En gezond is dat zeker niet.
 • Voor eikenhout geldt dat het echt goed gedroogd moet zijn voor je het stookt. Eik heeft van nature een wat hoger gehalte aan tannine (looizuur) dan andere houtsoorten. Als je dit hout te ‘nat’ stookt of het vuur is niet heet genoeg, dan kunnen de zuren problemen geven.

Briketten voor pizzaoven

Tegenwoordig zijn er ook briketten te koop, die kunnen worden gebruikt in een pizzaoven. De briketten zijn meestal gemaakt van beukenhout.

De briketten worden in professionele pizzeria’s gebruikt, maar krijgen intussen ook wat meer bekendheid onder de thuispizzabakkers.

Het grote voordeel van de briketten is namelijk dat ze geperst zijn, waardoor ze lang een gelijkmatige warmte afgeven. Je bent zo veel minder druk met het onderhoudn van jouw vuur tijdens het bakken.

Een leuke bijkomstigheid is dat de briketten geheel worden gemaakt van houtresten (zaagstof) uit de Italiaanse meubelproductie. Het houtafval krijgt op deze manier nog een mooie finale bestemming: een heerlijke pizza.

Houtpellets voor pizzaovens

Voor de thuispizzabakker zijn er tegenwoordig ook verschillende modellen compacte pizzaoventjes te koop die je opstookt met houtpellets. Zoals de Ooni Fyra.

pellets voor pizzaoven

De wereld van de houtpellets is omvangrijk, met heel veel aanbod. Je vindt houtpellets in de dierenwinkel als vulling voor de kattenbak en onder andere bij de bouwmarkt voor het opstoken van haarden en pelletkachels. Niet alle pellets zijn echter geschikt om pizza mee te bakken.

Het belangrijkste waar je op moet letten is dat de verpakking duidelijk aangeeft dat de pellets geschikt zijn voor pelletpizzaoven, bbq of voor de bereiding van voeding. In dat geval mag je er namelijk op vertrouwen dat er schoon, niet vervuild hout is gebruikt om de pellets te maken.

Houtpellets zijn er in verschillende soorten. De meest voorkomende zijn pellets van eikenhout, beukenhout of els. Voor pizzaovens zijn al deze soorten geschikt.

Pellets van dennenhout kan je beter vermijden voor het pizza bakken. Je komt deze soms tegen als witte pellets of onder de namen spruce of pine.

Aanmaakwokkels voor het aanmaken van je vuur

aanmaakwokkels

Nog een paar tips, voor het aanmaken van je vuur:

 • Gebruik liever geen papier of oude krant voor het aanmaken van je vuur, dat geeft veel asresten die alle kanten op waaien in je oven.
 • Vermijd de witte chemische aanmaakblokjes. Gebruik je aanmaakblokjes, neem dan de bruine variant.
 • Nog makkelijker zijn deze aanmaakwokkels. Ze vatten snel vlam, je vuur is snel aan de gang (met minder rook) en de houtwol vergaat helemaal tijdens het opbranden.

We hebben tot slot ook nog een leuk blogje voor je over het vuur maken met minder rook. Handig voor jou, én voor jouw buren :-)

Dit artikel is voor het eerst op italiëplein gepubliceerd in 2013. Wij updaten onze blogs continu om onze informatie aan jou lekker vers te houden. Niemand houdt immers van niet verse pizza… Deze pagina is daarom in januari 2024 weer helemaal geupdate.