In het zuiden van de Italiaanse regio Abruzzo ligt het oudste Nationale Park van Italië: het Parco Nazionale d’Abruzzo Lazio e Molise. Het park, 497 vierkante kilometer groot, is in 1922 opgericht en trekt jaarlijks meer dan één miljoen natuurliefhebbers. 

Parco Nazionale d’Abruzzo Lazio e Molise

Parco Nazionale d’Abruzzo Lazio e Molise

Het Nationale Park Lazio en Molise ligt in het centrale gedeelte van de Apennijnen. Het park heeft grote, ronde bergtoppen, weidse dalen, steile bergwanden en onherbergzame kloven zoals die van de Foce di Barrea. Betoverende waaiers van rotsen, en grasvlaktes worden omringd door boswanden. In het park liggen verschillende bergen. Petroso is met 2,249 meter de hoogste, Palombo (2,013 meter) is de laagste. Het parkt heeft ook een groot aantal ontspringende beekjes en riviertjes, wat vaak zeldzaam is in droge kalkgebieden zoals deze.

Parco Nazionale d’Abruzzo Lazio e Molise

Dieren, volgels en insecten in het Abruzzo-park 

De Apennijnse wolf

De biodiversiteit van het park is groot en afwisselend. Er zijn bijna 6000 soorten insecten die het park bevolken zoals kevers en torren, waaronder de zeldzame tor Rosalia Alpina.

Apennijnse wolf
In het park leven beren, de Apennijnse wolf, de Abruzzense gems en de rode eekhoorn. De adelaar, de torenvalk, de steenuil en de zeldzame witrugspecht zijn enkele noemenswaardige vogels die in het gebied leven.

Parco Nazionale d’Abruzzo Lazio e Molise

Weer en klimaat Abruzzo

De regio Abruzzo heeft warme, droge zomers en natte, milde winters. De zon schijnt gemiddeld 2261 uur per jaar, de warmste en droogste maanden zijn juli en augustus met een gemiddelde temperatuur overdag van 30 graden Celsius. In januari ligt de temperatuur op zo'n 11 graden. Jaarlijks valt er in de regio gemiddeld 676 mm neerslag. De meeste kans op regen is van oktober tot en met december.

Verblijf en overnachten in Pescasseroli 

Het park biedt oneindige mogelijkheden voor onder meer trekking en excursies (zowel te voet, te paard en met de mountainbike). In het hart van het park, in het plaatsje Pescasseroli, zijn diverse goede overnachtingsmogelijkheden te vinden, van hotel tot camping. Meer informatie over Abruzzo vind je op de site Bezoek Abruzzo