De iPasta app van Barilla is te downloaden via iTunes

Bij de Italiaanse pastaproducent Barilla werken pastaliefhebbers, dat kan niet anders. Met geduld, liefde en de zachte handen van een Italiaanse pastakoningin heeft Barilla een pasta-app gekneed: de iPasta.

Met dezelfde liefde voor het vak waarmee ze bij Barilla pasta maken is ook de iPasta-app ontwikkeld. De app was tot voorkort volledig in het Italiaans, maar in de nieuwste versie kan je op het beginscherm kiezen voor Italiaans of Engels. Sympathieke voor alle niet-Italianen die moeite hebben met de vele regionale Italiaanse recepten die de app rijk is.

Als je na installatie de app gaat gebruiken en kiest voor de Engelse versie, dan onthoudt de app je voorkeur en is de Italiaanse versie opeens buiten je bereik. Het switchen tussen de twee talen lukt niet en dat is jammer voor wie middels de recepten aan zijn of haar culinaire Italiaans wil werken. 

Pastavormen

Daar staat tegenover dat als je iPasta een keer geproefd, je verkocht bent. Je kan zoeken op pastatype en grasduinen in de vele pastavormen die Italië kent, overzichtelijk ingedeeld per regio. Je kan vervolgens een aantal ingrediënten aanvinken waarna je bijpassende recepten krijgt voorgezet.

Geen inspiratie vandaag? Via de button ‘supermarkt’ kan je kiezen uit verschillende opties (brunch, buffet, romantisch diner, impromptu pasta party, snel en makkelijk) en de tijd die je zin hebt om te koken (20 minuten tot 3 uur) en iPasta wijst je wederom de weg naar bijpassende recepten.

Een andere mogelijkheid is om zelf te zoeken in regionale recepten door de betreffende Italiaanse regio’s aan te klikken, bijvoorbeeld Piemonte (2 verschillende recepten) of Sicilië (12 recepten). Het enige wat niet kan – en dat is misschien wel het enige grote gemis van deze app – is het zoeken op ingrediënt. Want wat is er makkelijker, als je zin hebt in garnalen, om snel een paar recepten voorgeschoteld te krijgen? Nu is het zoeken naar recepten met het hoofdingrediënt van je keus iets bewerkelijker omdat je zelf in de regio's op zoek moet.

Kooktijd

Al je favoriete iPasta-recepten kan je vervolgens toevoegen aan de pagina ‘favoriete recepten’, waar ze makkelijk terug te vinden zijn. Je kan een boodschappenlijstje maken en als je de pasta en de bijbehorende ingrediënten in huis hebt de timer in de app gebruiken. De timer is geweldig omdat je de timer kunt instellen op de kooktijd van de verschillende pastatypen: Cellentani, 10 minuten; farfalle, 12 minuten of Ruote, 8 minuten.

En of dat nog niet voldoende mogelijkheden zijn, kan je, als je bord pasta op tafel staat, met je telefoon een foto maken. iPasta herkent een aantal kleuren in je gerecht en schotelt je alternatieve recepten voor op basis van de kleurstelling van je eigen gerecht. Het is om trek van te krijgen.

Digitaal afmeten

En ook aan de grote trek heeft Barilla gedacht. Wellicht ken je de houten meetlatjes met drie gaten in verschillende grootte, waarmee een portie spaghetti voor één, twee of meerdere personen kunt afmeten? Ook deze functie zit in de iPasta, uiteraard in digitale vorm. Op een foto van een houten werkblad staat een witte cirkel getekend, omringd door spaghetti, tomaat, ui en basilicum. De cirkel is groot genoeg om 138 gram spaghetti af te meten, goed voor twee personen. Heb je meer eters, dan is met de welbekende vingerbewegingen voor bijvoorbeeld de iPhone de cirkel groter te maken, bijvoorbeeld naar 352 gram voor 4 personen.

De iPasta-app is een ware beleving. Over alle functionaliteiten heeft Barilla buitengewoon goed nagedacht. En de uitvoering van de app is ook al zo verzorgd. Alle details kloppen, je krijgt bij de recepten een wijnadvies en je kan het recept doorsturen naar iemand. Ik heb nergens in de app ook maar het kleinste foutje kunnen ontdekken. Ook technisch niet. iPasta werkt gewoon altijd en is zo soepel al een goed pastadeeg.

Deze app van Barilla is een van de beste, zo niet de beste app die ik ken. iPasta is net zo goudkleurig als pasta. Complimenti!

App: iPasta van Barilla
Categorie: Lifestyle
Prijs: Gratis
Beoordeling italiëplein: ***** 

Link naar de app in iTunes