Italië staat niet primair bekend als een groot bierland. Toch drinken de Italianen de laatste jaren wat vaker een biertje, thuis of in het restaurant. En heus niet meer alleen bij de pizza.
Italiaans bier
Tweederde van het bier dat de Italianen drinken wordt in Italië gebrouwen. Behalve in eigen land is het Italiaanse biertje ook bezig aan een duidelijke opmars in typische bierlanden zoals Nederland. Italië exporteerde vorig jaar zo´n 1,7 miljoen hectoliter bier, twee keer zoveel als vijf jaar geleden. Omdat Italiaans bier steeds beter verkrijgbaar is in Nederland zet italiëplein zes bekende Italiaanse biertjes op een rij:
Biermerk | Anno | alc. | Brouwerij | Herkomst | |
![]() |
Peroni | 1846 | 4,7 % | Birra Peroni/SABMiller | Lazio (Rome) |
![]() |
Forst | 1857 | 5,0% | Birra Forst | Trentino Alto Adige |
![]() |
Moretti | 1859 | 4,6% | Birra Moretti / Heineken | Friuli-Venezia Giulia |
![]() |
Ichnusa | 1912 | 4,7 % | Amsicora Capra; sinds 1986: Heineken |
Sardinië |
![]() |
Peroni Nastro Azzurro | 1963 | 5,1% | Birra Peroni/SABMiller | Lazio (Rome) |
![]() |
Castello | 1997 | 4,8% | Birra Castello | Friuli-Venezia Giulia |
Biercafé in Rome
Als je in Italië een keer typisch Italiaanse biertjes wilt drinken, bezoek dan eens het biercafé Baladin in Rome. Baladin heeft (ook op de tap) een grote variëteit aan Italiaans bier. Veel van deze bieren kan je alleen in Italië krijgen.
Limoncello, grappa en Aperol
En behalve bier, heeft Italië nog veel meer moois te bieden voor warme en/of gezellige dagen: limoncello, grappa en Aperol bijvoorbeeld. Wellicht ben je ook geïnteresseerd in deze blogjes:
» 3 dingen die je met limoncello kan doen
» Aperol is de nieuwe prosecco