De populariteit van Italiaans bier neemt toe. De Italianen drinken zelf de laatste jaren beslist wat vaker een biertje. Ze doen dat vooral thuis (64%) of buiten de deur in restaurants of bars (36%). En vooral bij een lekkere pizza natuurlijk.

Italië exporteert ook steeds meer bier. Dat bier gaat voor een groot deel naar Nederland en naar België. Omdat Italiaans bier steeds beter verkrijgbaar is, zetten we hier de bekendste Italiaanse biertjes voor je op een rij. Samen met enkele leuke wetenswaardigheden en een tip voor een biercafé in Rome.

Birra is Italiaans voor bier. Het meervoud is birre. In een birreria wordt bier geserveerd, met wat kleine hapjes en broodjes. Cin cin, proost!

Italiaans bier: wat zijn bekende merken?

In dit overzicht zetten we een aantal bekende pils merken op een rij voor je:

Biermerk Anno alc.% Brouwerij Herkomst
Italiaans bier Peroni Peroni 1846 4,7 % Birra Peroni/SABMiller Lazio (Rome)
Italiaans bier Forst Forst 1857 5,0% Birra Forst Trentino Alto Adige
Italiaans bier Moretti Moretti 1859 4,6% Birra Moretti / Heineken Friuli-Venezia Giulia
Italiaans bier Ichnusa (Sardinie) Ichnusa 1912 4,7 % Amsicora Capra;
sinds 1986: Heineken
Sardinië
Italiaans bier Nastro Azzurro Peroni Nastro Azzurro 1963 5,1% Birra Peroni/SABMiller Lazio (Rome)
Italiaans bier Castello Castello 1997 4,8% Birra Castello Friuli-Venezia Giulia
Italiaans bier: Birra Messina, Sicilië Messina 1923 4,7% Birra Messina / Heineken Sicilië

 

Italiaans bier kopen in Nederland

Nu de populariteit van Italiaans bier toeneemt, is het de laatste tijd ook een stuk beter verkrijgbaar. Italiaans bier kopen in Nederland kan bij de plaatselijke supermarkt. Vooral Birra Moretti en Peroni zijn daar redelijk goed verkrijgbaar. Birra Messina en Ichnusa zijn vooral online verkrijgbaar, bijvoorbeeld in de webshop van italiëplein. En een enkele keer vind je vbij de bire speciaalzaak mogelijk enkele Italiaanse speciaalbieren.

Hoeveel bier drinken Italianen?

Italië staat zeker niet bekend als meest toonaangevende bierland van de wereld. Toch drinken de Italianen steeds vaker een (eigen) biertje. Dronken de Italianen in 2010 per hoofd van de bevolking nog 28,6 liter bier. In 2019 was dit al gestegen naar 34,6 liter. En het Italiaanse biertje wordt ook steeds vaker buiten de Italiaanse landsgrenzen gewaardeerd en gedronken. De Italiaanse bier export steeg van 1,8 miljoen hectoliter in 2010 naar 3,4 miljoen hectoliter in 2019. De Italiaanse bierproductie steeg van 12,8 miljoen hectolieter in 2010 naar 17,2 miljoen hectoliter in 2019

Biercafé in Rome

Als je in Italië een keer typisch Italiaans biertje wilt drinken, bezoek dan eens het biercafé Baladin in Rome. Baladin heeft een grote variëteit aan Italiaans bier. Je kan kiezen uit meer dan 100 biertjes van diverse Italiaanse brouwers. Op de tap en in fles. Veel van deze bieren kan je alleen in Italië krijgen.