In Italië is de vrouw, vanwege haar lichamelijke schoonheid, publiek bezit. Het vrouwelijk lichaam als seksueel kapitaal is gemeengoed geworden sinds Berlusconi en zijn televisie de macht grepen in de jaren ’90. Als achter de Berlusconi-tv een politieke boodschap zit, dan is het dat vrouwen hun lichaam in moeten zetten om succes te behalen.

Berlusconismo

Noemi, het meisje dat waarschijnlijk net 18 was toen Berlusconi een relatie met haar kreeg, werd in die tijd geboren en groeide op met het Berlusconismo. Zij werkte aan haar carrière door haar schoonheid in te zetten. De Marokkaanse Ruby Rubicuore deed haar politieke connecties met Berlusconi’s advocaten op bij schoonheidswedstrijden in het zuiden van het land. Beauty queen Mara Carfagna schopte het tot minister. Uiteraard zette haar schoonheid haar diplomatieke kwaliteiten kracht bij. Zij en andere politica’s in Berlusconi’s partij werden beloond met juwelen. 

Fotomodel Anna Utopia Giordano

Het Italiaanse fotomodel Anna Utopia Giordano bewerkt beelden van het vrouwelijk lichaam met de computer. Zij doet dat niet met foto’s van normale meisjes, maar zij bewerkt schilderijen van vrouwelijk naakt uit de geschiedenis. Zo bewerkte zij de 'Geboorte van Venus' van Botticelli uit de Italiaanse Renaissance. Het politieke probleem dat ten grondslag ligt aan Anna Utopia Giordano’s inspiratie is wat mij betreft helder: het Berlusconismo.

La Nascita di Venere (De geboorte van Venus) van Botticelli

La Nascita di Venere (De geboorte van Venus) van Botticelli

La Nascita di Venere (De geboorte van Venus) van Botticelli, bewerkt door het Italiaanse model Anna Utopia Giordano

La Nascita di Venere (De geboorte van Venus) van Botticelli, bewerkt door het Italiaanse model Anna Utopia Giordano

 

Laten we het Berlusconismo vergeten, maar laten we wel bedenken wat zijn nalatenschap is geweest en dat hij het beeld van het vrouwelijk lichaam in de media heeft veranderd.

Meer weten? 

» De gevolgen van het Berlusconismo zijn te zien in de documentaire Il corpo delle donne van documentairemaakster Lorella Zanardo [hier het YouTube-filmpje]

» Het werk van Anna Utopia Giordano maakt nu onderdeel uit van een expositie van het Valkhof museum in Nijmegen, dat zichzelf de vraag stelt: Wat is een godin?