Wil je graag Italiaans leren voor beginners? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Italiëplein zet de opties voor je op een rij met de voor- en nadelen en een indicatie van de kosten. Je kan bijvoorbeeld: 

  • Italiaans leren voor beginnersCursus / taallessen volgen in Nederland (klassikaal of privé)
  • Italiaans leren via (online) zelfstudie
  • Gratis Italiaans leren
  • Woordjes en grammatica leren met behulp van taal-apps en (woorden)boeken
  • Italiaans leren in Italie

Cursus Italiaans leren voor beginners

Veel mensen die Italiaans willen leren zullen kiezen voor een cursus. Dat kan zowel klassikaal als privé. Kies je voor klassikaal dan heb je gedurende een aantal maanden 1 avond per week les. De docent behandelt plenair grammatica en lessen uit een lesboek. Vaak wordt er tijdens de les in tweetallen of kleine groepjes gewerkt. Houd ook rekening met ongveer 2 tot 3 uur per week aan huiswerk en zelfstudie. De lesmethodes die dikwijls gebruikt worden voor klassikaal onderwijs zijn Allegro en Corso Italia.

Aanbieders: Dante Alighieri (regio Utrecht + Amsterdam) | Universiteit Tilburg | Babel Utrecht i.s.m. Universiteit Utrecht | Aretusa (Leerdam)
Duur: aantal maanden (verschilt per aanbieder)
Kosten: circa 350 tot 450 euro
Examen: sommige opleiders bieden een (gecertificeerde) eindtoets of examen, anderen niet.


Italiaans leren via (online) zelfstudie

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om zelf thuis Italiaans te leren, onder begeleiding van een docent. Studeren op afstand heeft als grote voordeel dat je zelf kan bepalen wanneer je studeert. Contact met de docent verloopt via email of telefonisch. Je huiswerk stuur je in, je krijgt het gecorrigeerd terug. De aanbieders van dergelijke zelfstudies leveren over het algemeen zelf het benodigde cursusmateriaal aan. Je krijgt dikwijls ook een cd of cd-rom met bijbehorende geluidsbestanden. 

Aanbieders: NTI | LOI | NHA | Studieplan | Laudius
Duur: 8 tot 21 maanden (afhankelijk hoe snel je wilt studeren; mogelijkheden wisselen per aanbieder) 
Kosten: circa 175 tot 350 euro
Examen: optioneel, geen verplichting

Gratis Italiaans leren

Als je eerst eens wilt proberen of Italiaans leren voor beginners voor jou de goede keus is, dan zijn er online enkele gratis cursussen te vinden. Je kan ze gebruiken om wat basisdingen te leren (woordjes, het alfabet, tellen, etc) of om je niveau in te schatten. De kwaliteit van het aanbod wisselt enorm, hou daar rekening mee. Enkele aanbieders van gratis lesmateriaal zijn: Teleac/NTRbuonItaliaans en Les Expres. Bij die laatste kan je 5 gratis lessen volgen, daarna betaal je 1,25 euro per les. Je mag zo veel of zo weinig lessen volgen als je maar wilt.

Woordjes en grammatica leren met behulp van taal-apps en (woorden)boeken

Als je geen honderden euro's uit wilt geven aan taallessen, maar toch een beetje Italiaans wilt leren, dan zijn er zeker opties. En die zijn kwalitatief vaak ook best erg goed. Je mist natuurlijk wel een docent of mede-cursisten om Italiaans mee te spreken. Maar als je graag wat basisdingen wilt leren, bijvoorbeeld om je op vakantie in Italië wat beter verstaanbaar te maken, dan kom je een heel eind met een aantal boeken en/of apps. Het aanbod is enorm, ik heb meerdere dingen bekeken en beoordeeld. De kosten variëren van gratis tot een paar tientjes. De volgende boeken en apps kan ik je aanraden:

Italiaans leren in Italie

Als je energie hebt gestoken in het leren van Italiaans, dan komt er een moment dat je dit ook in de praktijk wilt gaan brengen. BIjvoorbeeld op vakantie in Italië. Het belangrijkste dat je dan nodig hebt is een klein beetje lef. Want met een klein beetje durf kan je in Italië als beginner al snel een paar alledaagse gesprekjes gaan voeren:


  • Probeer in een restaurant je eten en vino eens in het Italiaans te bestellen. De menukaart staat vaak al vol met woorden die je kan gebruiken. Een leuke tip om je een beetje op weg te helpen: het boekje 'Il Menu', vol met woorden uit de Italiaanse keuken
  • Koop fruit of groente op de markt. Er staan overal bordjes met de namen in het Italiaans en een aantal gewichten zoals mezzo kilo (halve kilo)
  • idem voor een punt pizza op straat of een broodje bij de bakker

Succes!