De helft van de Italiaanse aardbeien worden in Zuid-Italië geproduceerd

Een van de mooie aspecten van Italiaanse zomers zijn de talrijke fruitverkopers die op vele pleintjes en straathoeken hun aardbeien hartstochtelijk aan de man brengen,  fragole, fragole, fragole! roepend.

Italiaans fruit is zoveel lekkerder

Als je in Italië op vakantie bent, lijkt het fruit altijd zoveel lekkerder dan in Nederland. Over die heerlijke zoete Italiaanse aardbeien deed ik een verrassende ontdekking. 

 

3.500 hectare aardbeien 

In Italië wordt op een oppervlakte van ongeveer 3.500 hectare aardbeien verbouwd. Dat is een gebied zo groot als Friesland. Ter vergelijking: in Nederland wordt ongeveer 130 hectare aan aardbeien verbouwd, in Spanje 6.400 hectare.

Zuid-Italië

De helft van de Italiaanse aardbeien worden in Zuid-Italië geproduceerd. In Nederland komt grofweg de helft van de aardbeien (21 miljoen kilo) uit de kas, de andere helft komt van het land. 

Wat mij verraste is de ontdekking dat Italië meer aardbeien importeert dan het exporteert. Nederland exporteerde in 2010 zelfs 119 duizend kilo aardbeien naar Italië. Veel van die heerlijke zoete Italiaanse aardbeien komen misschien wel gewoon van een Nederlands veld. Of zouden de Italianen van die Nederlandse import alleen maar jam maken?

Fragole!

Hoe dan ook, er is goed nieuws voor alle aardbeienliefhebbers die Italiaanse vakantieplannen hebben: de belangrijke aardbeienproducenten van Italië verwachten zowel in opbrengst als in kwaliteit een prima aardbeienseizoen. Het wachten is nu op de Italiaanse fruitverkopers. En dan maar hopen dat hun aardbeien echt Italiaans zijn…