Regering-Monti werkt aan transparantere overheid

De inkomens van alle Italiaanse ministers en staatssecretarissen zijn vanaf nu online te raadplegen. Met de publicatie van de inkomens wil de regering-Monti bijdragen aan een transparantere overheid. Het openbaar maken van de inkomens en bezittingen zoals vastgoed, auto's en aandelen, zorgde voor een stormloop op de overheidswebsite. Door de vele bezoekers werd de site onder de voet gelopen, waardoor deze tijdelijk crashte. 

Wie het Italiaans machtig is, vindt op de website van de Italiaanse krant La Repubblica een uitgebreid overzicht van de inkomens en bezittingen van de huidige ministersploeg. Voor alle andere liefhebbers staat hier een samenvatting:

De meest opmerklijke inkomens en bezittingen

 • De rijkste minister is Paola Severino van Justitie, met een belastbaar inkomen van 7,005,649.00 euro in 2011 [download pdf]. Over dit bedrag betaalde Severino 4,017,761.00 euro aan premies en belastingen. Daarnaast bezit Severino een appartement in Rome van 85 vierkante meter, een Daihatsu uit 2006, een Toyota uit in 2009 en een pleziervaartuig. Als minister verdient Severino jaarlijks 195.000 euro bruto.
   
 • Minister van Economische Ontwikkeling Corrado Passera is tweede in dit lijdstje met een inkomen van ongeveer 3,5 miljoen euro in 2011, waarvan 1,4 miljoen aan belasting werd betaald. Passera bezit daarnaast nog een pand van 141 vierkante meter in Parijs en een perceel van 3.220 vierkante meter in Casale Marettimo (Pisa).
   
 • Minister van Binnenlandse Zaken, Annamaria Cancellieri, heeft een inkomen van 183.084 euro, twee appartementen in MIlaan en een in Rome en 100 aandelen in de Banca Popolare di Vicenza ter waarde van 6.227 euro. 
   
 • Minister van Arbeid Fornero heeft een paar honderd aandelen Pirelli
   
 • Minister Terzi di Sant'Agata van Buitenlandse Zaken heeft een Harley Davidson 883 uit 2005
   
 • Minister van Betrekkingen met het Parlement, Piero Giarda, bezit 10 woningen in het Alpengebied (Alagna Valsesia), waarvan het meerendeel bestempeld wordt als hut. 

Justitie-minister Paola Severino zei over de publicatie van de inkomens van hem en zijn collega's het volgende: 'Diegenen die verdienen en belasting betalen, zijn geen zondaar. Ze moeten met sympathie worden begroet, niet met afgunst.'