Af en toe kan het geen kwaad om eens een oud boek te (her)lezen om antwoorden te vinden op actuele vragen. Neem het salaris van Italiaanse politici. Die verdienen rijkelijk, krijgen een uitstekend pensioen, gaan goedkoop naar de kapper en dat vinden ze, vanzelfsprekend, meer dan prima.

Italiaanse politici verdienen rijkelijk, krijgen een uitstekend pensioen en gaan goedkoop naar de kapper

Maar ook in Italië is het crisis en trekken journalisten erop uit om ‘de gewone man’ te interviewen. En die gewone man maakt zich drukker dan ooit over het riante salaris van zijn volksvertegenwoordiging. ‘Wij inleveren, dan jij ook’, is kort samengevat het actuele commentaar op straat.

Wie Het land van de krul, Italië achter de schermen er nog eens op naslaat (een boek van oud-Italiëcorrespondent Marc Leijendekker), leest dat 430 duizend mensen in Italië leven van de politiek, waarvan 150 duizend daadwerkelijk als gekozen vertegenwoordiger. Italië spendeert volgens Leijendekker jaarlijks vier miljard euro aan onder andere de salarissen van alle in het land gekozen politici en overheidsbijdragen aan verkiezingscampagnes. Het basissalaris voor een parlementariër is 10 duizend euro per maand, exclusief extra vergoedingen. Die extra vergoedingen bedragen al snel 6000 euro per maand.

Voor de  goede orde: het boek is uit 2007. In de tijdgeest van toen maakte slechts een enkeling zich druk om deze bedragen.