Hoewel de wijnproductie dit jaar mogelijk zo’n 5 procent lager zal uitvallen als gevolg van de warme zomer in Italië, voorspellen de Italiaanse wijnproducenten dit jaar wel een oogst van ‘uitstekende kwaliteit’.

Wijngaard in Biella, Piemonte. Foto © Artur Tomasz Komorowski

Zonnig maar koel

Die voorspelling deed Giuseppe Martelli, directeur van Assoenologi, de Italiaanse vereniging van wijnproducenten. Veel hangt af van het weer in september. Als het komende maand zonnig maar koel is, met variërende temperaturen ’s nachts, dan voorspelt Martelli ‘geurige witte en goed gestructureerde rode wijnen’.

Het oogstseizoen is dit jaar vroeg begonnen in Italië als gevolg van de warme zomer. De Italiaanse  wijnproducenten hopen dit jaar de positie van Italië als ’s werelds grootste wijnproducent te versterken. Afgelopen jaar nam de Italiaanse wijnexport toe met 11%. De waarde van de export steeg eveneens, met 11,9%.

49,6 miljoen hectoliter Italiaanse wijn

In 2010 produceerde Italië 49,6 miljoen hectoliter wijn. Concurrent Frankrijk is goed voor 46,2 miljoen hectoliter. Vorig jaar versloeg Italië Frankrijk voor het eerst in geproduceerde hoeveelheid wijn.