Cesare Cremonini. Laat je deze naam vallen in Nederland dan zal vrijwel niemand op of om kijken. Vraag aan honderd willekeurige voorbijgangers of ze deze Italiaan kennen en negentig ervan zullen antwoorden met: “Waarvan moet ik die kennen?” Cremonini maakte tussen 1999 en 2002 deel uit van de Italiaanse groep Lùnapop. Hierna ging hij solo verder en niet zonder succes.

De Italiaanse zanger Cesare Cremonini in 2009

De Italiaanse zanger Cesare Cremonini in 2009. Foto: Laconianni

Il Comico

In de agenda van deze zanger uit Bologna stond 20 april 2012 al maanden rood omcirkeld, want het was de dag waarop zijn nieuwe single Il Comico (sai che risate) uitkwam [hier de link naar iTunes]. Het nummer verschijnt ruim een maand voor de release van zijn vierde solo-album La Teoria Dei Colori.

Op 1 april stuurde hij deze tweet  [hier het Twitter-account van Cremonini] de wereld in: ‘L'album è pronto. 8 mesi di follia composito creativa, 5760 ore di ossessione. È già partito per New York, tornerà finito.’. Oftewel: het album is klaar, 8 maanden van creatieve waanzin en 5760 uur obsessie. Het album is al richting New York (want daar wordt het afgemixt) en het komt in de uiteindelijke versie weer terug.

Pre-video van Il Comico

Italiaanse muziek

Als je nog niet bekend bent met het werk van Cesare Cremonini, maar wel weg bent van Italiaanse muziek, luister dan eens naar zijn Greatest Hits album dat halverwege 2010 uitkwam [hier de link naar het album bij bol.com]. Je kunt dan kennismaken met de verschillende stijlen die Cremonini beheerst. Zo staan er typische radiohits op zoals het duet Mondo met Jovanotti, 50 Special en Un Giorno Migliore, afgewisseld met rustige nummers als Sardegna en Il Primo Bacio Sulla Luna.

Cremonini op facebook

De zanger plaatste gisteren nog een bericht op zijn veelbekeken Facebookpagina en vertelde daarin dat het voor hem duidelijk was dat hij na al die jaren met iets nieuws moest komen. Het moest ‘il comico’ zijn zoals hij het zelf zegt. Om af te sluiten met ‘In bocca al lupo, comico!!’.

Die succeswens heeft gewerkt, want de single is direct opgepikt door de Italiaanse radiozenders, bovendien bezet het nu al de eerste plek in de Italiaanse i-Tuneslijst. De eerste recensies zijn positief zo schrijft Panorama.it ‘na bella premessa per un’artista in grande ascesa, un bel connubio tra penna sagace e suono “alla moda’ oftewel ‘een prachtige voorbode van een kunstenaar met een scherpzinnige pen en een modern geluid’. 

Album La Teoria Dei Colori 

Of Cremonini de verwachtingen, die toch wel hoog zijn, gaat waarmaken moeten we nog even afwachten. Maar dat er veel Italianen zijn, en misschien nu ook wel wat meer Nederlanders, die uitkijken naar zijn eerste volledige nieuwe album sinds vier jaar is een feit. Het album La Teoria Dei Colori komt op 22 mei uit in Italië. 

Deze bijdrage is geschreven door Niek de Vries