Over een paar weken begint alweer de Fashion Week in Milaan. Wie wel eens in de 'modehoofstad van Europa' is geweest tijdens zo'n evenement, zal het kunnen beamen: Milaan bruist van het leven. Veel mannen zullen misschien niet direct staan te juichen bij het idee om met hun vriendin of vrouw een paar dagen in Milaan door te brengen om daar de kledingkast even aan te vullen, maar toch is de modehoofdstad van Italië voor haar rijke modegeschiedenis best een bezoek waard.

Armani

Italianen en designerkleding

Italië is natuurlijk het modeland bij uitstek: grote modehuizen zoals Armani, Dolce & Gabbana en Prada komen hier allemaal vandaan, net als de beroemde ontwerpers Versace en Roberto Cavalli. Het is dan ook niet zo gek dat je over het hele land verspreid allerlei musea en tentoonstellingen vindt die je herinneren aan de rol die designerkleding speelt in la bella Italia. Toeristen verbazen zich vaak over de mate van aandacht (en geld!) die er in Italië besteed wordt aan kleding, en alles wat daarbij hoort. Vrouwen in slobberige joggingbroeken zul je er niet zo gauw zien. Wat je aan hebt, wordt dan ook gezien als je visitekaartje naar de buitenwereld toe. Wie er netjes en verzorgd uitziet, wordt serieuzer genomen en zal dan ook meer gedaan krijgen. Dat stopt bovendien niet alleen bij kleding: een paar jaar geleden las je op italieplein al een artikel over dat zelfs de paraplu's in Italië stylish zijn.

Italiaans design in Nederland

Hoewel we in het vaak grijze Nederland natuurlijk niet zo veel reden hebben tot het dragen van bijvoorbeeld de in Italië razend populaire designerzonnebrillen, zie je toch wel wat Italiaanse invloeden in het Nederlandse straatbeeld. Zo worden er in ons koude kikkerlandje behoorlijk wat Italiaanse schoenen (verkrijgbaar bij Zalando.nl) gedragen en kom je zonder al te veel moeite te doen ook regelmatig Italiaanse overhemden tegen.