Circa 150.000 Italianen hebben tot nu toe hun handtekening gezet onder een petitie die in 2013 moet leiden tot de terugkeer van Leonado Da Vinci's wereldberoemde Mona Lisa ('La Gioconda' in het Italiaans) naar Italië. Het Italiaanse Nationaal Committee voor Historisch en Cultureel Erfgoed heeft samen met de Provincie Florence de duizenden handtekeningen verzameld en heeft nu een officieel verzoek ingediend voor overleg met de Franse minister van cultuur, Aurelie Filippetti. De Mona Lisa hangt momenteel in museum het Louvre in Parijs.

De Mona Lisa van Leonardo Da Vinci

De Italianen willen de Mona Lisa terughalen naar Florence

Mona Lisa terug naar Italië

De terugkeer van de Mona Lisa naar Italië zou van 'grote historische waarde zijn, zowel symbolisch als moreel', zo zei de president van het Italiaanse committee, Silvano Vincenti. Zijn committee wil het schilderij volgend jaar terughalen om het daarna in 'thuisstad' Florence tentoon te stellen in het Uffizi-museum. Leonardo Da Vinci schilderde de Mona Lisa tussen 1503 en 1506 in Florence. Het werk is vernoemd naar Lisa Gherardini del Giocondo (1469-1542), de vrouw van een rijke Toscaanse zijdehandelaar. 

Magneet voor toeristen
De vraag is hoe groot de kans daadwerkelijk is dat het werk terugkomt in Italiaanse handen. Het werk is een magneet voor toeristen en dus ook voor het Louvre. Het museum heeft de Italiaanse toenadering al weggewuifd.