Italië is uiteraard het land van de pizza, maar er zijn natuurlijk nog veel meer zaken waar La Bella Italia om bekend staat. Zo kent iedere wielrenfanaat natuurlijk wel de Giro d'Italia, en de vele legendarische wielrenners die het land heeft voorgebracht. Mario Cipollini („Super Mario") en Fausto Coppi zijn bijvoorbeeld twee van de grote namen die je zelfs als leek vaak gehoord zult hebben.

Wie de Giro d'Italia wel eens volgt zal de naam Coppi ook herkennen van de term „Cima Coppi", die wordt gebruikt voor de hoogste top die tijdens de rit door de wielrenners beklommen moet worden. Met zo'n grote wielrencultuur is het dan ook niet gek dat een aantal van de grootste racefietsmerken uit Italië zelf komen. Bianchi en Wilier zijn bijvoorbeeld twee grote merken die menig wielerliefhebber bekend in de oren zullen klinken.

Italiaanse racefietsen

De meeste Italiaanse racefietsen, die ook in Nederland natuurlijk verkrijgbaar zijn, worden in Italië zelf ontworpen en bijgeschaafd. Het echte produceren gebeurt vervolgens vaak in China of Taiwan. De verschillende onderdelen komen vervolgens in Italië samen, waar de fiets geassembleerd, afgesteld en bestickerd wordt. Al geldt dat natuurlijk vooral voor de fiets voor de „gewone mens" – fietsen die gebruikt worden in de Giro of zelfs de Tour de France, worden vaak wel in la bella Italia gemaakt en geassembleerd.

Dat heeft dan ook een reden: Het is voor een Italiaans fietsbedrijf natuurlijk een grote eer als een van hun fietsen door profwielrenners uitgekozen wordt om een belangrijke wedstrijd op te rijden. Als je het interessant vindt, kun je op veel sites dan ook informatie vinden over wie op welke fiets een Tour of Giro gewonnen heeft. Zo is Wilier erg trots op de zege van Allesandro Ballan in de Ronde van Vlaanderen in 2007, en heeft Vacansoleil-DCM het afgelopen jaar op fietsen van Bianchi gereden.