In Italië voelt één op de zeven medewerkers zich op het werk gediscrimineerd op basis van zijn of haar geslacht. In Nederland is dat één op zevenendertig werknemers, het laagste percentage van Europa. Italië daarentegen is hekkensluiter in Europa.

In Italië voelt één op de zeven medewerkers zich op het werk gediscrimineerd op basis van zijn of haar geslacht. In Nederland is dat één op zevenendertig werknemers

De cijfers zijn afkomstig uit een Europees onderzoek van Effectory, dat gespecialiseerd is in medewerkersonderzoek. Voor het onderzoek zijn in 2010 ruim 2.800 medewerkers uit acht Europese landen ondervraagd.

Italië

Naast discriminatie op geslacht is in het onderzoek ook gekeken naar discriminatie op basis van huidskleur, geloof of achtergrond. In Nederland overkomt dit één op de tweeënveertig werknemers, in Italië één op twaalf. Een waterdichte verklaring voor de gevonden verschillen is er volgens Guido Heezen, directeur van Effectory, niet.

Discriminatie op de werkvloer
 
discriminatie op geslacht
discriminatie op huidskleur en geloof
Nederland 2,7% 2,4%
Italië 14% 8,5%

Bron: Effectory

 

Nederlanders zijn mondig

Als het gaat om discriminatie op geslacht speelt volgens Heezen onze open organisatiecultuur een rol. ´Nederlandse medewerkers zijn over het algemeen mondig ingesteld en laten zich niet de kaas van het brood eten. In andere landen zien we dat organisaties veel hiërarchischer zijn ingericht, waardoor mensen minder open en direct richting hun manager of werkgever durven zijn. Met name vrouwen trekken dan vaker aan het kortste eind als het om gelijke carrièrekansen gaat.´