Italiaanse Grappa

Italië heeft de export van grappa vorig jaar met 15% zien toenemen. De Italianen zijn eerder minder dan meer grappa gaan drinken. Maar buiten Italië neemt de populariteit van deze gedistilleerde alcoholische drank toe. De drank wordt in Italië veel gedronken als digestief en wordt gemaakt van de restanten die overblijven na het persen van druiven voor de bereiding van wijn. Het alcoholpercentage ligt tussen de 37,5 en 60 procent. Je kan in Italië ook een caffè corretto bestellen (letterlijk: een gecorrigeerde koffie). Je krijgt dan koffie met een scheutje grappa.

Popular dranje buiten Italië

Duitsland is veruit de grootste afnemer van Italiaanse grappa. Volgens AssoDistil, de Italiaanse vereniging van destilleerderijen, koopt Duitsland ongeveer 62% van de Italiaanse productie, gevolgd door landen als Frankrijk, Oostenrijk en de Verenigde Staten. De populariteit neemt de laatste tijd vooral ook toe in Azië, Rusland en Oost-Europa.

Recept voor een grappa-cocktail

  • grappa
  • muntblaadjes (ongeveer 1- tot 12)
  • suiker
  • sodawater
  • een eetlepel limoensap
  • ijsklontjes

Doe limoensap samen met een schepje suiker (zoveel als je zelf wil) en de muntblaadjes in een glas. Voeg hier sodawater, ijsklontjes en een goede scheut grappa aan toe en klaar is je zomerse cocktail.

Grappaglas

In de webwinkel van italiëplein zijn grappaglazen verkrijgbaar van de Italiaanse ontwerper Aldo Cibic:
grappaglasgrappaglas