De leiders van de belangrijkste politieke partijen in Italië hebben dinsdagavond overeenstemming bereikt over de inkrimping van het Italiaanse parlement. Als het voorstel wordt aangenomen, zal het aantal parlementariërs worden teruggebracht van 945 naar 750. 

Palazzo Montecitorio in Rome, het parlementsgebouw van de Italiaanse Tweede Kamer

Het Italiaanse Parlement

Het Parlamento della Repubblica Italiana telt twee kamers: de Kamer van Afgevaardigden (Tweede Kamer) en de Senaat (Eerste Kamer). Het Huis van Afgevaardigden wordt teruggebracht van 630 naar tot 500 deputati en de Senaat gaat van 315 leden terug naar naar 250 senatori.

Het terugbrengen van het aantal parlementariërs is onderdeel van een grotere hervorming van het Italiaanse electorale systeem. Dat is in Italië is al langer onderwerp van debat omdat de huidige kieswet de afstand tussen kiezers en politici in de hand zou werken. De partijleiders stellen in Italië de lijsten samen met de kandidaten waar kiezers vervolgens op kunnen stemmen. De kritiek is dat kandidaten meer oog hebben voor hun lobby binnen de eigen partij om hoog genoeg op de lijst te komen om gekozen te worden, dan dat zij oog hebben voor de problemen van de burgers.

Nieuwe kieswet

Een nieuwe wet schrapt de verplichting voor partijen om voor de verkiezingen al te bepalen met welke partijen zij allianties willen sluiten. Ook wordt er ene drempel ingevoerd waarbij alleen partijen met meer dan 4 of 5 procent van de stemmen afgevaardigen krijgen in het parlement. De nieuwe wet moet ingevoerd zijn nog voor de eerstvolgende verliezingen die gepland staan voor het voorjaar van 2013.

´Dit is een afspraak van grote importatie´, zo kwalificeerde Pier Ferdinando Casini, leider van de UDC, de overeenkomst tussen de politieke partijen, waaronder de PdL van voormalig premier Silvio Berlusconi en de democratische partij PD. De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft de partijen, die allen het beleid van de huidige regering-Monti steuenen, gecomplimenteerd voor hun overeenstemming.

Update 12 april 2012: Het Italiaanse persbureau Ansa verspreidde vandaag een bericht waarin nieuwe aantallen genoemd worden. Zo zou het aantal leden van het Huis van Afgevaardigden nu worden teruggebracht van 630 naar 508 (was 500). Het aantal senatoren gaat in het nieuwe voorstel terug van 315 naar 254 (was eerder 250). Het aantal parlementsleden daalt daarmee van 945 naar 762 (was eerder 750). Het plan van de politieke partijen moet nog goedgekeurd worden door de Italiaanse Tweede Kamer.