De Italiaanse singer-songwriter Ivano Fossati heeft gisterenavond, 19 maart, in het Piccolo Teatro di Milano zijn allerlaatste concert gegeven. Fossati heeft besloten afscheid te nemen van zijn publieke leven als artiest. Generaties Italianen zijn opgegroeid met de muziek van Fossati, ook al omdat hij vele nummers schreef voor andere artiesten. 

De Italiaanse zanger Ivano Fossati tijdens een concert in 2009 op het Piazza Grande in Modena. Foto: modenaroid

Het boek gesloten

Zelf zei Fossati over zijn naderende afscheid: 'Ik voel me zoals je een boek sluit nadat je het in een ruk hebt uitgelezen. Mijn carrière en de liedjes hebben me unieke jaren gegeven. Mousserend en soms niet eenvoudig tegelijkertijd. Maar je kunt ook proberen om verder te kijken en dat is wat ik nu graag wil doen.'

Decadancing, het laatste album van Fossati, 

Het laatste album van Fossati, Decadancing [hier de link naar het album in iTunesSpotify] verscheen vorig jaar, gevolgd door een tournee van 43 uitverkochte concerten in Italië, waarvan gisteren dus de allerlaatste in Milaan. Van deze laatste tour zal dit najaar nog wel een liveregistratie op cd en een dvd verschijnen.

Als eerbetoon aan Fossati verschijnt vandaag de dubbel-cd Pensiero Stupendo met daarop 24 liedjes die Fossati geschreven heeft voor andere artiesten, waaronder Laura Pausini, Tiziano Ferro, Zucchero, Mina en Gianni Morandi.