Is er eigenlijk een ideale volgorde om jouw pizza te beleggen met saus, kaas en de rest van de ingrediënten zoals ui, paprika en olijf? Wat is beter: eerst de saus, dan de kaas en dan de ingrediënten? Of komen na de saus eerst de ingrediënten en daarna pas de kaas? En hoe maak je jouw pizza eigenlijk super aantrekkelijk om te zien? Het oog wil tenslotte ook wat :-)

Hier al onze Gouden Tips voor de juiste volgorde van pizza beleggen.

Wat doe je op een pizza?

Met deze vraag zou je een boek kunnen vullen. De keuze is reuze. En vaak ook per land in de wereld erg verschillend. Amerika staat bekend om de pepperoni en green bell peppers. In India is kip favoriet. En de Zweden zijn dol op kebab, ham en banaan op hun pizza’s. Laat je dus vooral niet tegenhouden in jouw favoriete combinaties.

In dit artikel geven we je héél veel tips voor het beleggen van je pizza, met vlees, vis, groente, kaas en vegetarisch:

Pizza beleggen: tips voor kaas, vlees, groente en kruiden

Hoe beleg je een pizza?

imagineer: jouw pizza verdelen in delen, voordat je gaat beleggen

Visualiseer jouw pizza voor je deze gaat beleggen en verdeel alle ingrediënten gelijkmatig en symetrisch over de punten of stukken.

De huidige bondscoach van het Nederlands voetbalelftal vraagt van zijn spelers dat zij vooraf een wedstrijd ‘imagineren’. Ze moeten de wedstrijd als het ware in hun hoofd al een keer spelen, voordat zij op de wedstrijddag het groene gras betreden.

Dit is niet alleen in het voetbal een handige tip. Hij komt ook van pas bij het beleggen van jouw pizza’s. Het maakt niet uit of je een ronde pizza maakt, een vierkante of een rechthoek. Probeer je pizza als een vlak te zien dat je opdeelt in een x-aantal gelijke punten of stukken.

Visualiseer jouw pizza eerst voordat je ‘m gaat beleggen

Dat doe je voordat je jouw pizza gaat beleggen. Door jouw pizza op deze manier te visualiseren, zorg je er automatisch voor dat je de ingrediënten gelijkmatig en symetrisch gaat verdelen. Zo krijgt ieder stukje of puntje pizza iets van alle ingrediënten.

Want bij het uitdelen wil je iedereen laten genieten van al het lekkers. Je voorkomt dan dat de een wel en de ander geen ham of artisjok op zijn stukje pizza heeft.

Hou er bij het beleggen ook rekening mee dat jouw pizza aan de randen het sterkst is. Vermijd heel veel beleg in het midden van je pizza, dat is bij het snijden het meest kwetsbare punt.

Wat moet eerst op de pizza?

juiste volgorde pizza beleggen

Dan de vraag wat eerst op de pizza moet. Dat hangt af van het soort pizza dat jij gaat maken. Veruit de meeste pizza’s zijn pizze rosse, ofwel: rode pizza’s. Met tomatensaus dus.

Werk je met tomatensaus, dan is dit het eerste dat je op jouw mooie pizzabodem aanbrengt. Het is de basislaag die straks alle overige ingrediënten samenbindt.

Maak je echter pizze bianche, witte pizza’s, dan in de eerste stap vaak de witte basislaag. Dat kan ricotta zijn, of crème fraiche. Maar het kan ook mozzarella zijn. Of een andere soort kaas.

Waar moet de kaas op een pizza?

Vooropgesteld: er is geen wettelijk vastgestelde volgorde voor de pizza-ingrediënten. En dus ook niet voor de kaas.
Maak je een pizza met tomatensaus als basis, dan heb je feitelijk twee opties:
  1. bodem » tomatensaus » ingrediënten » kaas
  2. bodem » tomatensaus » dun laagje kaas » ingrediënten » 2e laagje kaas
Bij het maken van Napolitaanse pizza’s is optie 1 meestal de vaste volgorde. De kaas is dan vrijwel altijd mozzarella. De pizza wordt eventueel nog afgemaakt met een beetje parmigiano. Die wordt als laatste toegevoegd.
Pizzabakkers die gebruik maken van droge mozzarella of Nederlandse (Goudse) kaas, kunnen optie 1 aanhouden. Maar er zijn zeker ook bakkers die eerst wat kaas op de tomatensaus strooien, dan de ingrediënten toevoegen en eindigen met een laatste laagje kaas. Deze optie kan zeker prima werken als je alle toppings een mooi samengesmolten geheel wil laten vormen.

volgorde pizza beleggenHoeveel beleg moet er op pizza?

Onze belangrijkste tip: niet te karig, maar liever nog: niet teveel. Heb jij moeite om jouw pizza van je werkblad op je pizzaschep te krijgen? Dan is de kans groot dat er teveel beleg op je pizza ligt. Je pizza wordt dan zwaar en moeilijk van zijn plek te krijgen.

Dat laatste komt trouwens ook geregeld voor bij het gebruik van natte ingrediënten zoals verse tomaat. En soms ook (veel) mozzarella. Dat vocht trekt, samen met de ook al vochtige tomatensaus, in je deeg. Waardoor het vastplakt. Zompige pizza is zelden iemands favoriet.

Beperk dus het aantal verschillende (en verse, vochtige) ingrediënten. Tonijn op pizza is bijvoorbeeld erg lekker met kappertjes, rode of witte ui, paprika, mozzarella, kaas, rucola en olijf. Maar dat betekent niet dat je ze allemaal op dezelfde pizza moet leggen. Varieer.

Heel veel beleg zorgt er dikwijls voor dat ingrediënten niet goed gaar (of nog rauw) zijn als je jouw pizza uit de oven haalt. Of dat het ene ingrediënt nog rauw is, terwijl een ander al aan het verbranden is.

Let op het gewicht en de vochtigheid van je beleg

Topping Lawine

Pak je een lekker puntje pizza van de pizzaplank, en schuift al je beleg zo van je puntje af…? Dan is er sprake van de Topping-Lawine. Saus en ingrediënten zijn dan tijdens het bakken niet mooi samengesmolten. Je krijgt dan hetzelfde effect als bij een Sneeuwlawine op een berg: de toplaag heeft geen houvast en schuift over de onderste laag weg.
We zien online heel veel foto’s voorbij komen met hele grote, lange repen courgette, dikke plakken ananas of hele plakken ham op een pizza. Dit snijdt niet alleen erg ongemakkelijk voor je pizzames, je krijgt er dus ook lawines van.
Dit probleem kan je dikwijls verhelpen door je ingrediënten wat kleiner te snijden.

Bak je alle ingrediënten op de pizza mee?

Nee, zeker niet. Delicate ingrediënten zoals mortadella of venkelsalami, of toppings zoals truffel en buffelmozzarella kan je beter pas na het bakken toevoegen aan je pizza. Of anders vlak voor het einde van de baktijd.
Verse kruiden zoals basilicum kunnen zowel voor als na het bakken worden toegevoegd. Als je basilicum mee wilt bakken, zorg er dan voor dat er wat mozzarella of kaas op de verse blaadjes ligt, dit voorkomt dat de basilicum verbrandt en bruin uit de oven komt. Je kan ook altijd na afloop van het bakken wat verse frisgroene blaadjes toevoegen voor wat extra kleur.
Oppassen is het ook altijd met zongedroogde tomaatjes en pijnboompitjes. Deze hebben de neiging om snel te verbranden. Voeg ze pas halverwege het bakken toe aan je pizza.
Bij kazen als Gorgonzola is het een beetje aan jou wat je mooi vindt. Laat je de gorgonzola de hele tijd meebakken, dan zal de kaas helemaal smelten. Je ziet dan vaak alleen nog aan de groene sporen uit de kaas dat het gorgonzola geweest is. Je kan de blauwe kaas ook halverwege toevoegen of pas na afloop van het bakken voor een ander effect.

Het oog wil ook wat als het om pizza beleggen gaatHet oog wil ook wat

Dat brengt ons bij Het Oog. Denk vooraf ook eens na over de kleurstelling van jouw ingrediënten. Contrasterende kleuren ogen smakelijker dan kleuren die op elkaar lijken en in elkaar opgaan als één grote massa.
Door kleuren tegen elkaar af te laten steken, krijg je meer ‘diepgang’ in je pizza. Het ziet er in 1 oogopslag meteen smakelijk uit. Sterrenchefs weten dit als geen ander en gebruiken kleur om het oog te verleiden.
Moeilijk hoeft dit zeker niet te zijn. Het mooiste en simpelste voorbeeld van een Sterrenchef-waardige kleurcombinatie is de Pizza Margherita: Rood-Wit-Groen.
Is Rood-Wit-Groen ook jouw favoriete pizzacombinatie, of heb jij een betere? Laat het dan beslist even weten hieronder in de reacties :-)