Met alle barokke kerken, eeuwenoude tradities, talloze kerststallen en de luxe versieringen van de winkels, is Rome bij uitstek een Kerststad. Hieronder staan 5 tips voor sfeervolle Kerstevenementen in de Italiaanse hoofdstad.

Kerst in Rome. Foto: Vincenzo Desiderio

1. Kerstmarkt in Rome

Het centrale Piazza Navona is tot 6 januari omgetoverd tot een kerstmarkt in de beste traditie. Vooral kopen: een attribuut van de heks Befana (in een vergelijkbare rol als Zwarte Piet), de gesuikerde appel op een steeltje en de Romeinse donut. Een andere, minder toeristische kerstmarkt is bij het Auditorium Parco della Musica, het grote muziektheater waar een complete Kerst-stad is ingericht.

2. Kerststallen in Rome

Elke zichzelf respecterende kerk in Rome pakt uit met een originele kerststal. De spectaculairste opstellingen zijn in Ara Coeli (bij Capitool), de Cosma e Damiano (bij het Forum), Santa Maria in Via (bij Trevi), en de Santa Maria Maggiore waar een relikwie van de kribbe wordt bewaard. Onze favoriet: de enorme kerststal van de straatvegers van de vuilophaaldienst AMA. Op loopafstand van de Sint Pieter. Dagelijks: 8.00-20.00 uur.

3. Musea in Rome 

De meeste musea [lees hier ons blogje over de gekste en meest curieuze musea van Italië] zijn met Kerst gesloten. Wel open op 25 december ('s middags) is een aantal grote tentoonstellingen als de Parijse foto’s van Robert Doisneau in het Palazzo delle Esposizioni (aan Via Nazionale) en een bijzondere tentoonstelling over de schildersfamilie Breughel in het Chiostro van Bramante (Piazza Navona). Het complex van het Vittoriano (Piazza Venezia) biedt behalve een spectaculair uitzicht vanaf het dakterras ook een mooie tentoonstelling 20e eeuwse kunst (Guttoso). En mogelijk wordt op het laatste moment besloten een aantal publiekstrekkers te openen (ook op 1 januari) zoals het Colosseum en het Museo Nazionale Romano (bij het CS Termini). 

4. Barokconcerten in Rome

Op 27 en 29 december zijn het stadspaleis en de kerk van de adellijke Pamphilj-familie het decor voor concerten. Geschoolde zangers/muzikanten en een kunsthistoricus brengen met een begeleide muzikale tour de kunst en muziek uit de barok tot leven. 

5. Pauselijk Kerst-optreden 

De paus heeft het druk met Kerst. Op de volgende dagen is hij te zien:

  • 24 december (Nachtmis, 22.00, Sint Pieter, te volgen via schermen op het plein),
  • 25 december (Urbi et Orbi, 12.00, Sint Pietersplein),
  • 29 december (18.00 u, Sint Pieter),
  • 30 december (12.00 u, Sint Pietersplein),
  • 31 december (17.00 u, Sint Pieter),
  • 1 januari (9.30, Sint Pieter),
  • 2 januari (audiëntie, 9.30, Aula). (Gratis) Kaarten vragen aan de Zwitserse Garde bij de ‘Bronzen Deur’, onder de rechtercolonnade van het Sint Pietersplein. De Kerst-nachtmis in de andere (belangrijke) kerk van Rome, de Sint Jan van Lateranen, is wel vrij toegankelijk.

Bovenstaande tips zijn van Sandrina Bokhorst van Persoonlijk Rome.