Voor echte Italiëliefhebbers is het geen geheim: een bezoek aan la bella Italia in december is één groot feest! Dat begint al met de feestelijk verlichte straten, de mooi aangeklede etalages en de prachtige kerststallen die in elke kerk en in de openlucht worden opgebouwd.

Kerststal in Napels

Een Napolitaanse kerststal

Kerststal Napels

In Napels spant men wat kerststallen betreft de kroon. In december vind je hier ongeveer op elke straathoek een kerststal, de een nog mooier dan de ander.

Wandeling door Napels

Tijdens een wandeling door de stad val je vaak van de ene verbazing in de andere. Naast het torenhoog opgestapelde vuilnis stuit je op een kleine loggia waar de buurtbewoners een enorme kerststal hebben opgebouwd.

Geschiedenis van de Napolitaanse kerststal

Vaak zitten een paar bejaarde mannetjes er gezellig bij te keuvelen. Als je ze wat kleingeld geeft voor het onderhoud van de stal vertellen ze je uit dankbaarheid de hele geschiedenis van de kerststal en van hun familie, in plat Napolitaans, waar zelfs na een paar dagen Napels nog geen touw aan vast te knopen is. Maar de trots straalt uit hun ogen, en als ze dan met hun grove handen een klein teer beeldje rechtzetten, dan kun je niks anders doen dan hun verhaal aanhoren en telkens enthousiast knikken.

Tot 24 december zie je in Napels bijna nergens een kindje in de kribbe liggen – dat wordt er pas op kerstavond ingelegd, vaak tijdens de Nachtmis

Kindje in de kribbe
Uiteraard hebben de kerken en kloosters hun achterstand ten opzichte van de rijke adel al lang ingehaald en pakken ook zij flink uit. Let wel: tot 24 december zie je in Napels bijna nergens een kindje in de kribbe liggen – dat wordt er pas op kerstavond ingelegd, vaak tijdens de Nachtmis.

Maradona in een Napolitaanse kerststal

Maradona in een Napolitaanse kerststal

Grootste collecties kerststallen van Napels

In het Certosa di San Martino, het kartuizer klooster dat hoog boven het oude centrum uittorent, vind je een van de grootste collecties kerststallen en losse pastori, kerststalfiguren, van Napels. Hier vind je ook een collectie originele beelden van de hand van Giuseppe Sanmartino, die tot in het kleinste detail met de hand vervaardigd zijn.

In de Via San Gregorio Armeno, een zijstraatje van de Spaccanapoli, vind je een keur aan kleine winkeltjes en werkplaatsen die werkelijk alles voor de kerststal verkopen, van de behuizing tot de figuurtjes in alle soorten en maten, van de aankleding (inclusief konijnenhokken, pizzaovens en spinnenwielen) tot allerlei elektrische apparaten die van het geheel een zelfstandig functionerend dorp moeten maken.

Kate en William in een Napolitaanse kerststal

Kate en William in een Napolitaanse kerststal

Beroemdheden in de kerststal

Daarnaast leven de Napolitanen zich elk jaar opnieuw uit om bekende stad- en landgenoten een plek te geven in de kerststal: je ziet dan ook honderden versies van Maradona, Berlusconi, Pulcinella en Totò tussen de herders en de koningen in staan. De kerststalmakers volgen de actualiteit op de voet. Zo waren Romney en Obama al snel na de Amerikaanse verkiezingsuitslag in de stal te vinden [bekijk hier het filmpje], en is sinds gisteren ook een zwangere Kate van de partij.

Napolitaanse kerststalbouwers

Iets ten noorden van de Via San Gregorio Armeno, in de Via Anticaglia, vind je de echte ateliers. In december staan de deuren meestal wijd open, zodat je met eigen ogen kunt aanschouwen hoe de kerststalbouwers te werk gaan. Elk atelier heeft zijn eigen specialiteit: de een maakt allerlei stalletjes, de ander knutselt schitterende waterpartijen in elkaar en weer een ander houdt zich bezig met alle mogelijke verlichting die in een kerststal kan worden gebruikt. Hier shop je een unieke kerststal bij elkaar. Laat de kerst maar komen!

Dit blogje is geschreven door Saskia Balmaekers van Ciao Tutti. 
Kijk voor meer kerstverhalen, recepten en –cadeaus in Italiaanse sferen op Kerst met Ciao tutti.

Wellicht vind je dit blogje ook leuk: » Recensie: Ciao Tutti ademt Italie