Klassieke Italiaanse pizza’s zie je overal in Italië op het menu staan. Dat maakt ze juist tot klassieker. De ingrediënten en smaakcombinaties op deze klassiekers hebben zich in de loop der jaren meer dan bewezen. Jij hoeft ze alleen maar te kopiëren om thuis een geweldig lekkere pizza te bakken.

Neem nou de Quattro Stagioni. Of de Koningin onder de pizza’s: de Margherita. De pizza’s hebben, waar je ook bent in Italië, vaak dezelfde naam. Ze zullen hooguit lokaal net wat kleine verschillen hebben in de gebruikte ingrediënten.

Om jou te inspireren met jouw eigen pizza toppings zetten we hieronder 16 klassieke Italiaanse pizza’s op een rij. Samen met de juiste ingrediënten die bij de betreffende pizza horen. Voor nog meer inspiratie hebben we ook een uitgebried blogje voor je over het beleggen van je pizza. Ook die pagina staat vol met lekkere en handige tips. En je krijgt antwoord op de vraag welke volgorde beter is: eerst de kaas en dan de ingrediënten? Of eerst de toppings en dan pas de kaas?

Populaire pizza’s met kaas & groente

We geven je 6 klassieke Italiaanse pizza’s met kaas & groente die je in Italië vaak op het pizzamenu ziet staan.

  • Margherita: tomaat, mozzarella, basilicum
  • Marinara: tomaat, knoflook, olie en oregano (pas als de pizza uit de oven komt)
  • Quattro Formaggi: gorgonzola, mozzarella, pecorino en taleggio. In Nederland wordt de pecorino en taleggio vaak vervangen door Parmezaanse kaas en gewone Hollandse (Goudse) kaas
  • Verdure / Vegetariana: tomaat, mozzarella, paprika en (gegrilde) courgette en aubergine. Soms ook broccoli of spinazie.
  • Carciofi: tomaat, mozzarella en artisjok
  • Funghi: tomaat, mozzarella en (verse) champignons

Klassieke pizza’s met vlees 

Ook vleeswaren zijn populair. Dit zijn 6 klassieke Italiaanse pizza’s met vlees:

  • Pizza Quattro Stagioni: tomaat, mozzarella, ham, champignons, olijven, artisjokken (soms doperwten in plaats van artisjok)
  • Calzone: tomaat, mozzarella, champignons en ham.
  • Capricciosa: tomaat, mozzarella, artisjokken, zwarte olijven, ham en champignons.
  • Pizza Borromea: tomaat / tomatensaus, mozzarella en gekookte ham. Op het menu zie je vaak cotto staan bij de ham (=gekookt). Je komt deze pizza ook wel tegen met wat variaties in de hamsoorten. Sommige pizzeria’s leggen bijvoorbeeld Parmaham op hun Borromea pizza.
  • Prosciutto: tomaat, mozzarella en prosciutto crudo (let op: de rauwe ham pas na het bakken op de pizza leggen). Desgwenst ook rucola en Parmezaanse kaas.
  • Diavola / Piccante: tomaat, mozzarella, pikante salami

Populaire pizza’s met vis

Vis op pizza is misschien net iets minder gangbaar dan vlees en groenten, maar toch zijn deze 4 klassieke Italiaanse pizza’s met vis altijd en overal in Italië populair:

  • Napoli: tomaat, mozzarella, kappertjes en ansjovis
  • Romana: tomaat, mozzarella, ansjovis en na het bakken oregano (zie ook het blogje over de spraakverwarring tussen de pizza Romana en pizza Napoletana)
  • Tonno (e cipolla): tomaat, mozzarella, tonijn (met of zonder ui)
  • Frute di Mare: tomaat, mozzarella, vongole, garnalen, mosselen, inktvis, langoustine en peterselie (na het bakken van de pizza)​

Bak jij zelf graag pizza? In de italiëplein-webshop vind je alles wat je nodig hebt om zelf pizza te maken. Zoals diverse soorten pizzabloem en Italiaanse tomaten.