Waar je in Italië ook pizza eet, sommige smaakcombinaties zie je overal op de kaart staan. Al dan niet met wat kleine locale verschillen. Wie kent ´m niet, de Quattro Stagioni. Of de Koningin onder de pizza’s: de Margherita.
Italiëplein zet 15 klassieke Italiaanse pizza’s op een rij. Samen met de juiste ingrediënten die bij de betreffende klassieker horen:
Klassieke Italiaanse pizza
Kaas / groente
- Margherita: tomaat, mozzarella, basilicum
- Marinara: tomaat, knoflook, olie en oregano (pas als de pizza uit de oven komt)
- Quattro Formaggi: gorgonzola, mozzarella, pecorino en taleggio. In Nederland wordt de pecorino en taleggio vaak vervangen door Parmezaanse kaas en gewone Hollandse (Goudse) kaas
- Verdure / Vegetariana: tomaat, mozzarella, paprika en (gegrilde) courgette en aubergine. Soms ook broccoli of spinazie.
- Carciofi: tomaat, mozzarella en artisjok
- Funghi: tomaat, mozzarella en (verse) champignons
Vlees
- Quattro Stagioni: tomaat, mozzarella, ham, champignons, olijven, artisjokken (soms doperwten in plaats van artisjok)
- Calzone: tomaat, mozzarella, champignons en ham.
- Capricciosa: tomaat, mozzarella, artisjokken, zwarte olijven, ham en champignons.
- Prosciutto: tomaat, mozzarella en prosciutto (let op: de rauwe ham pas na het bakken op de pizza leggen). Desgwenst ook rucola en Parmezaanse kaas.
- Diavola / Piccante: tomaat, mozzarella, pikante salami
Vis
- Napoli: tomaat, mozzarella, kappertjes en ansjovis
- Romana: tomaat, mozzarella, ansjovis en na het bakken oregano (zie ook het blogje over de spraakverwarring tussen de pizza Romana en pizza Napoletana)
- Tonno (e cipolla): tomaat, mozzarella, tonijn (met of zonder ui)
- Frute di Mare:tomaat, mozzarella, vongole, garnalen, mosselen, inktvis, langoustine en peterselie (na het bakken van de pizza)
Bak je zelf graag pizza? In de italiëplein pizzashop vind je alles wat je nodig hebt. Pizzameel bijvoorbeeld.