Libelle staat deze week in het teken van Italië. Als liefhebber van groen, wit en rood is zo'n Italië-nummer genoeg om de kortste route richting kiosk te nemen. Dat ik niet echt de doelgroep van Libelle ben (duidelijk te herkennen aan het covermodel en coverteksten als 'Miranda's Italiaanse ex kreeg de voogdij over hun dochter'), is wat mij betreft bijzaak. Italië overstijgt alle man-vrouw-verhoudingen.

Eros Ramazzotti

'100 Italiaanse mannen over de Nederlandse vrouw', sjanst de cover. Om te vervolgen met 'onder andere Berlusconi, Marcello Mastroianni en Eros Ramazzotti'. Kom maar op Libelle, ik ben er klaar voor! Al moet het feit dat Libelle Berlusconi aan het woord laat eerder gezien worden als een waarschuwing aan de Nederlandse vrouw.

Ik sla – vol verwachting – het nummer open. Op de rechterpagina het voorwoord van de hoofdredacteur ´I found my love in Portofino´. Maar op de linkerpagina krijg ik de eerste tegenvaller te verwerken: reclame voor lemongrass woksaus. Dat appeleert nou niet bepaald aan mijn Italië-gevoel. Daar had gewoon een advertentie moeten staan voor espresso of pasta. Of de Rome-aanbieding van Transavia. Gemiste kans. Doorbladeren dan maar.

Wat gek, waar zijn eigenlijk de zwoele, emotievolle Italië-advertenties? Boter voor op brood, Knorr kaassaus, Kruidvat, Hansaplast, Rexona, Optimel, Calvé mayonaise, Valess, Parodontax, L'Oreal Paris… nee, daar is weinig Italiaans aan.

Jovanotti

Guus Meeuwis dan. Die heeft tenslotte een prachtige Nederlandse versie gemaakt van het Jovanotti-nummer 'A te'. Daar zullen ze hem toch op zijn minst wel naar gevraagd hebben? Nee, ook niet. Jammer.

Iris van 32 dan. Die heeft zojuist samen met haar man de deur dichtgetrokken van hun Italiaanse B&B Casa Fontana omdat ze na de geboorte van hun zoontje erg terugverlangde naar la famiglia in Nederland. Een mooie, persoonlijke, column.

Pasta

Door naar de afdeling pasta. 'Dat pasta een dikmaker zou zijn, is een fabeltje'. Aan deze invalshoek te zien, gaat het Italiëgevoel van de gemiddelde Libelle-lezeres direct gepaard met de angst voor het stevig overschrijden van de calorieverbruikstabellen.

Chiacchierare

Wellicht kunnen de aangekondigde 100 Italiaanse mannen (ik telde er 98) de Nederlandse vrouw ervan overtuigen dat eten in de Italiaanse cultuur meer met samenzijn en chiacchierare te maken heeft dan met calorieën?

De redactie van Libelle voert de Italiaanse mannen op met hun voornaam en leeftijd. Emilio van 38, Domenico van 41, Savio van 53. Zouden ze echt zijn, is vooral de gedachte die bij mij blijft hangen. Van Silvio Berlusconi deze keer trouwens niets dan lof over de (Nederlandse?) vrouw. 'Vrouwen zijn het mooiste cadeau van God.' Klinkt als een citaat dat hij eerder gebruikt heeft.

Italië-gids

Wat overblijft zijn een aantal pagina's met kookgerei, spullen voor in en om het huis en een 35 pagina's tellende Italië-gids. Het gidsje ademt nog het meest Italië, vooral dankzij de vele foto's. Maar die vind je ook wel in andere tijdschriften.

Voor de lezeressen van Libelle is het ongetwijfeld top, voor mij is het Italië van Libelle een ander land dan ik het me van te voren had voorgesteld.