De Italiaanse zanger Gianni Morandi is 67. De Italiaanse zangeres Laura Pausini 37. Zowel Morandi als Pausini nam een album op met covers van Italiaanse klassiekers. Het album van Morandi heet Canzoni da non perdere (Liedjes om niet te vergeten), dat van Pausini Io canto (Ik zing).

[linkjes naar het album van Morandi bij Spotify, bol.com & iTunes]

[linkjes naar het album van Pausini bij Spotify, bol.com & iTunes]

 

Laura Pausini en Gianni Morandi

Gianni Morandi (links) en Laura Pausini eren de Italiaanse muziek met twee albums vol Italiaanse klassiekers

Eerbetoon aan de Italiaanse muziek

De 12 covers van Morandi en de 16 van Pausini zijn beslist onvoldoende om alle artiesten die aanspraak mogen maken op een eerbetoon recht te doen. Maar bij elkaar laten de albums wel een mooie dwarsdoorsnede horen van de rijke Italiaanse muziekgeschiedenis tussen pakweg de jaren ´70 en nu. Als je deze twee albums in huis hebt, zal je op vakantie in Italië veel van de in Italië populaire artiesten en hun nummers gaan herkennen op de radio.

Leeftijdsverschil
Uiteraard heeft het leeftijdsverschil van 30 jaar tussen Morandi en Pausini invloed gehad op de keuze voor de nummers die ze op hun albums gecoverd hebben. De zangers waar Morandi voor heeft gekozen, zijn wat klassieker dan die van Pausini. Zo geeft Morandi een eigen draai aan nummers van onder meer Lucio Dalla, Lucio Battisti, Antonello Venditti en Claudio Baglioni. Jovanotti (geboren in 1966) is op het album van Morandi de jongste. Op de cd van Laura Pausini is dat Gianluca Grignani (geboren 1972). Pausini kiest, met covers van Eros Ramazzotti, Zucchero, Tiziano Ferro (duet) en Vasco Rossi, meer dan Morandi, voor de pop-rock kant. Morandi focust wat meer op de singer-songwriters.

Overeenkomsten en verschillen
Morandi en Pausini zijn het over drie artiesten ut de Italiaanse muziekgeschiedenis roerend eens. Beiden hebben een nummer van Raf, Battisti en Baglioni gecoverd. Aanwezig bij Pausini (en opvallend afwezig bij Morandi): Riccardo Cocciante. Opvallend afwezig op beide albums: zangeressen. Alle 28 covers zijn van mannelijke artiesten. EN dat terwijl Italië toch enkele grote zangeressen heeft voortgebracht. Denk aan Mina, die verspreid over meerdere decennia hits had in Italië.

Wie covert wie
Gianni Morandi Laura Pausini
Claudio Baglioni Claudio Baglioni
Lucio Battisti Lucio Battisti 
Edoardo Bennato Biagio Antonacci
Fabio Concato Samuele Bersani
Lucio Dalla Nino Buonocore
Francesco De Gregori Riccardo Cocciante
Riccardo Fogli Pino Daniele
Jovanotti Niccolo' Fabi
Raf Raf
Alan Sorrenti Gianluca Grignani
Gianni Togni  Ivano Fossati
Antonello Venditti Zucchero
  Eros Ramazzotti
  Vasco Rossi
  Michele Zarrillo
  Renato Zero