De Italiaanse rockster Luciano Ligabue in het Amsterdamse Paradiso, 2008

Gewapend met een grotendeels nieuwe band heeft Luciano Ligabue in het Amsterdamse Paradiso het eerste optreden gegeven van zijn Europese Tour. 

'We zijn in Paradiso, of moet ik zeggen: we zijn in het paradijs', opende Ligabue de show. De Amsterdamse poptempel was grotendeels gevuld met Italianen, wat Ligabue verleidde tot de grap dat alle niet-Italianen de zaal beter konden verlaten: ‘You are not allowed to stay.’ Om daar meteen aan toe te voegen dat hij, naar goed Italiaans gebruik, met veel handgebaren zijn songteksten alsnog uit zou proberen te leggen aan het Nederlandse publiek.

Primo & Secondo tempo

Amsterdam was het eerste van in totaal elf Europese optredens buiten Italie. De band was, op gitarist Fede Poggipollini na, compleet nieuw met Niccolò Bossini op gitaar, José Fiorilli en Luciano Luisi (toetsen), Michael Urbano (drums) en Kaveh Rastegar (bas).

Later deze zomer volgen nog een aantal grote stadionconcerten in onder meer Milaan, Rome en Florence. Vlak voor de tour bracht Ligabue Primo tempo uit, de eerste van twee greatest hits cd’s uit om zijn 20-jarige carrière te vieren, later gevolgd door Secondo tempo.

Setlist Paradiso:

01. Il giorno dei giorni

02. I “ragazzi” sono in giro

03. Viva!

04. Ho perso le parole

05. Salviamoci la pelle

06. Una vita da mediano

07. Eri bellissima

08. Questa E’la mia vita

09. Ho messo via

10. Tutti vogliono viaggiare in prima

11. Bar Mario

12. Hai un momento, Dio?

13. Leggero

14. Le donne che sanno

15. Niente paura

16. Happy hour

17. Piccola stella senza cielo

18. Certe notti

19. Balliamo sul mondo

20. Tra palco e realtà

21. Urlando contro il cielo

22. Bounanotte all’Italia