Waar de grote pastaproductenten zoals Barilla en De Cecco met gemak tientallen verschillende pastavormen produceren, zijn er in Italië ook nog een aantal kleine ambachtelijke pastamakers  te vinden. De familie Martelli uit Toscane is er daar een van. De Martelli’s maken welgeteld vier pastasoorten op vaste dagen in de week. Week in week uit.

In Italië zijn nog altijd kleine ambachtelijke pastamakers te vinden, zoals de familie Martelli uit Toscane

Pasta uit de Toscaanse heuvels

Martelli produceert sinds 1926 pasta vanuit de Toscaanse heuvels van Lari. Het familiebedrijfheeft een vast schema voor de productie van hun vier pastasoorten. Op maandag wordt er penne classiche gemaakt, op dinsdag maccheroni di Toscane. Op woensdag is het de beurt aan spaghetti en op donderdag wordt de spaghettini gemaakt. Op vrijdag wordt de pastafabriek schoongemaakt en vindt er onderhoud plaats. Na het weekend begint de cyclus weer van voren af aan.

Videoreportage: zo wordt pasta gemaakt

De Italiaanse televisie (RAI Uno) maakte de volgende reportage van de Martelli-pastafabriek:

Bronzen trekplaaten, 50 uur drogen

De pasta van Martelli wordt, naar goed Italiaans gebruik, gemaakt van de beste harde tarwe. Met behulp van bronzen trekplaten wordt de juiste vorm aan de pasta gegeven. Het brons zorgt ervoor dat de pasta een ruwe structuur krijgt waar de saus goed aan hecht. De pasta wordt vervolgens op 33 tot 36 graden gedroogd. Afhankelijk van het weer duurt het droogproces zo’n 50 uur.

Op de landelijke beurs Pasta Trend in Bolonga, kreeg Martelli in 2010 van het prestigieuze blad Golosario de prijs voor de beste ambachtelijke pastafabriek van Italie.

In Nederland is de pasta van Martelli onder meer verkrijgbaar bij de webwinkel PastaEtc. Lezers van italiëplein krijgen eenmalig 10% korting op hun (Martelli) bestelling bij PastaEtc. Vul tijdens het bestelproces de kortingscode IP0811 in en de korting wordt verrekend op je bestelling.