Manitoba is de absolute krachtpatser onder de bloemsoorten. Maak je deeg met Manitoba bloem, dan levert je dat een heel sterk, elastisch en zeer luchtig deeg op.
Dat is heel fijn voor pizza, maar ook voor croissants, ciabatta en Frans stokbrood.
Manitoba vraagt wel om een zekere gebruiksaanwijzing. Daarom hebben we wat tips voor je.
Wat is Manitoba bloem?
Manitoba is van oorsprong tarwebloem die afkomstig is uit gelijknamige Canadese provincie Manitoba. De geografische en klimatologische omstandigheden zijn daar dusdanig, dat het een hele sterke bloemsoort oplevert, met een hoog percentage eiwit.
Tegenwoordig wordt Manitoba ook wel gebruikt als aanduiding voor de groep sterkste bloemsoorten, met een w-waarde van 350 of hoger. Ook als de betreffende tarwe niet uit Canada komt.
Is Manitoba meel of bloem?
Er is een verschil tussen meel en bloem. Manitoba is eigenlijk altijd bloem, van het type 0 of type 00.
Het type is wat je de uitmalingsgraad noemt. Bij bloemsoorten van het type 0 of 00 zijn alle volkorendelen van de graankorrel er door de molenaar uitgezeefd. Daarom is het geen meel meer, maar bloem.
De 3 belangrijkste eigenschappen
Manitoba heeft 3 eigenschappen die deze bloemsoort uniek maken:
- De STERKTE – Manitoba is de allersterkste bloemsoort die verkrijgbaar is. De W-waarde van Manitoba ligt ergens tussen de W350 en W440.
- Veel EIWIT – Manitoba bevat een hoog percentage eiwit, circa 14% of hoger. Het zijn ook nog eens goede eiwitten die een sterk glutennetwerk opleveren.
- Uitstekende WATEROPNAME – Aan sterke bloemsoorten kan je meer water toevoegen dan aan minder sterke bloemsoorten. Manitoba is als enige bloemsoort geschikt om 80% of zelfs 100% water aan toe te voegen.
Deze 3 eigenschappen maken Manitoba uniek. Het levert over het algemeen een zeer luchtig deeg op.
De andere kant van de medaille is wel dat Manitoba een beetje een gebruiksaanwijzing heeft. Daarom geven we je hier een paar aanwijzingen.
Tips voor het gebruik van Manitoba
- Met Manitoba kom je niet weg met korte rust- en rijstijden. Je zal echt een lange rijstijd aan moeten houden, anders krijg je geen goed deeg. Even last minute deeg maken met slechts een paar uurtjes rijstijd, dat gaat bij deze bloem dus niet. Het deeg maken zal je moeten plannen.
- Manitoba kan veel water opnemen, maar je moet de bloem wel even de tijd geven om dat water in zich op te nemen. Neem dus je tijd bij het maken van Manitoba-deeg.
- Voortbordurend op het vorige punt: je zou je eens kunnen verdiepen in autolyse. Dit is een techniek waarbij je bloem en water met elkaar mengt en vervolgens tijd geeft. Na de autolyse voeg je pas de overige ingrediënten toe zoals zout en gist en kneed je jouw deeg.
- Je gebruikt Manitoba vooral voor deegsoorten met een hoge hydratatie en met een lange rust-/rijstijd. Dat zijn bijvoorbeeld:
- Pizzadeeg
- Poolish
- Focaccia Genovese
- Brioche
- Croissants
- Frans stokbrood
- (Desem)brood
- Ciabatta
- Panettone
- Donuts
Manitoba bloem kopen
Manitoba is online en bij gespecialiseerde winkels en molens redelijk goed verkrijgbaar. In de shop van italiëplein kan je Manitoba van het merk Caputo kopen. En ook Manitoba van Le 5 Stagioni. Beiden hebben een W-waarde van boven de 400.
Vind je het leuk om eens te zien welke Italiaanse molens allemaal Manitoba in het assortiment hebben, en wat de eigenschappen zijn van al die verschillende Manitoba-soorten? Download dan zeker even onze app Perfect Pizza Flours. Daar kan je tientallen soorten met elkaar vergelijken. Leerzaam en leuk!
Manitoba bloem vervangen / alternatief voor Manitoba
Heb je geen Manitoba tot jouw beschikking en zoek je een alternatief? Dan zijn er natuurlijk opties. De beste tip die we je dan kunnen geven is om een zo sterk mogelijke bloemsoort te gebruiken om de Manitoba te vervangen. Dat is liefst een soort met een zo hoog mogelijke W-waarde.
Ook deze bloemsoorten vind je in de shop van italiëplein. Je kan in onze shop de Keuzehulp-functie gebruiken om de juiste soort of de hoogste W-waarde te vinden.
Heb jij een vraag over Manitoba? Of over andere bloemsoorten? Stel jouw vraag gerust bij de reacties onder dit artikel.