Hoe kan je het beste meel bewaren? Hoe lang is meel houdbaar? En kan je bloem en meel na de tht-datum eigenlijk nog gebruiken? We zetten op deze pagina onze belangrijkste meel-bewaar-tips op een rij.
Meel bewaren
Meel bewaren doe je het best op een koele, droge en donkere plek. Meestal worden meel en bloem – in dit artikel lees je wat het verschil is – door de molen in een papieren verpakking geleverd.
Ongeopend kan je zo’n papieren verpakking prima in een keukenkastje zetten. Of in de kelder. Is de verpakking eenmaal open, zorg dan dat je deze na gebruik zo luchtdicht mogelijk afsluit. Stel je meel en bloem bloot aan lucht, dan heeft dat invloed op de kwaliteit.
Het belangrijkste is dat je grote temperatuurschommelingen probeert te voorkomen. Vooral warmte kan er voor zorgen dat meel mogelijk eerder bederft.
Maar de grootste vijand van bloem en meel is…vocht. Wat je ook doet, probeer je ingrediënt altijd droog op te bergen. Een droge, koele kelder is prima, een vochtige kelder niet. Vocht werkt bederf van meel in de hand. Een pak bloem dat je in de winkel koopt, bevat meestal maximaal zo’n 15% vocht. Berg je het product op in een ruimte waar het vochtiger is, dan zal meel dat vocht als een spons opnemen.
Bloem is over het algemeen langer houdbaar dan meel
Van alle bloem- en meelsoorten die we in de shop van italiëplein verkopen, is veruit het grootste deel in papier verpakt. Alleen glutenvrije bloem zit vaak niet in een papieren verpakking, omdat deze soorten nóg gevoeliger zijn voor het aantrekken van vocht dan ‘gewone’ tarwebloem.
Bloem bewaren in weckpot
Een populaire oplossing is om bloem of meel te bewaren in een weckpot. Qua vochtigheid is dit prima, omdat een weckpot vrij goed luchtdicht afsluit. Eigenlijk heeft de weckpot maar één nadeel: en dat is dat de pot vaak van glas is. Zou je de weckpot vlak bij een raam wegzetten, dan is dit voor de bloem niet ideaal. Zonlicht heeft namelijk invloed op de kwaliteit van je boem.
Staat je weckpot in een donker keukenkastje, dan is dat prima. Tip: zet met een glasstift op de weckpot welke bloem of meel er in zit. Zeker als je verschillende soorten in huis hebt. Het is in de meeste gevallen niet aan te raden om verschillende bloemsoorten te mengen. Het is dus altijd handig om te weten welke bloem het is, ook al omdat verschillende soorten een verschillende sterkte kunnen hebben.
Er zijn naast de weckpot natuurlijk nog andere manieren om bloem en meel te bewaren, zoals:
- Afsluitbare bakjes of voorraadcontainers (vaak met deksel)
- Voor grotere hoeveelheden zijn er ook dikke, ondoorzichtige kunststof tonnen met draaideksels verkrijgbaar, die sluiten lucht- en waterdicht af.
Hoe lang kan je meel en bloem bewaren?
Er is verschil in de houdbaarheid van bloem en die van meel. Bloem is over het algemeen langer houdbaar dan meel. Dat komt omdat voor (volkoren)meel de hele graankorrel wordt vermalen, dus ook de buitenste vliesjes. Bij bloem worden die er door de molenaar uitgezeefd. Daarom is bloem witter van kleur dan meel.
Uiteraard is een graankorrel een natuurproduct. Er komen tijdens de groei dus ook altijd insecten en (micro)organismen op af. Die zitten vooral in de buitenste delen van de graankorrel. In meel zitten dus reatief wat meer mogelijke veroorzakers van bederf dan in bloem.
Dat neemt niet weg dat zowel bloem als meel ‘droge’ producten zijn. Ze zijn beiden lang houdbaar, zeker enkele maanden.
Kan je bloem en meel na de tht-datum nog gebruiken?
Ja, dat kan zeker. De tenminste houdbaar tot-datum is een indicatie van de houdbaarheid. Maar bij droge producten is het zeker niet zo dat ze precies op de tht-datum niet goed meer zijn. Als je bloem en meel bewaart volgens de aanwijzigen die we je op deze pagina geven, dan blijven ze vaak nog lange tijd na de tht-datum goed.
Mocht het product onverhoopt niet goed meer zijn, dan ruik je dat wel. De bloem of het meel ruiken dan muf in plaats van fris. Gooi bloem en meel dus zeker niet zomaar weg op of net na de tht-datum, dat zou jammer zijn. Het is dan vaak nog prima bruikbaar.
Wanneer is meel niet goed meer?
Omdat bloem en meel natuurproducten zijn, kan het sporadisch voorkomen dat je een keer beestjes aantreft in een verpakking. In gesloten verpakkingen is dit zeldzaam. Is je verpakking eenmaal geopend, dan kan het zijn dat je ze op enig moment aantreft tussen de bloem. Is dat het geval, dan kan je het product beter niet meer gebruiken. Hetzelfde geldt als jouw bloem of meel ongewoon muf ruiken.
Ook het ‘klonteren’ van bloem is – als het vrij grote klonten betreft – soms een aanwijzing dat de kwaliteit niet meer optimaal is. Het klonteren gebeurt vooral wanneer bloem of meel vochtig is geworden.
Samenvatting
De belangrijkste factoren die invloed hebben op de kwaliteit en houdbaarheid van bloem of meel zijn:
- Lucht
- Temperatuur
- Vocht
- Zonlicht
Probeer daarom bloem en meelproducten altijd zo luchtdicht mogelijk en ook koel, droog en donker op te bergen en te bewaren. Dit helpt allemaal ook om het product zo lang mogelijk houdbaar en in een goede conditie te houden.
Heb jij nog vragen over het bewaren van bloem of meel? Stel je vraag dan zeker hieronder even bij de reacties op dit artikel.