Hieronder vind je een Napolitaans pizza recept voor een ‘Ripieno classico’ (dubbelgevouwen pizza). Het recept is van de Napolitaanse pizzabakker Ciro Coccia en staat in het prachtige kookboek Pizza van uitgeverij Good Cook. Dit boek is intussen alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

Ripieno classico

Deze royaal gevulde ripieno wordt aan tafel geserveerd.

Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten

Voor 1-2 personen (1 ripieno om samen te delen)

  • 280 g pizzadeeg Pizza ripieno - dubbelgevouwen pizza - recept uit het boek Pizza van Alba Pezone
  • 60 g provola van buffelmelk
  • 60 g ricotta
  • 2-3 dunne plakken achterham
  • 60 g droge varkensworst van goede kwaliteit
  • 60 g passata (gepureerde tomaten)
  • 20 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 1-2 blaadjes basilicum
  • Olijfolie
  • Zout
  • Vers gemalen peper

Bereiding

Breng de passata op smaak met een scheutje olijfolie en een snufje zout.

Snijd de provola in dunne plakken.

Snijd de worst in dunne plakken en de plakken in reepjes.

Verhit de oven voor op 250 ˚C.

Spreid het deeg  zo dun mogelijk  uit op het werkblad dat is bestoven met een beetje meel. Gebruik eerst je vingertoppen en laat het daarna heen en weer gaan, van je ene vlakke hand naar de andere. Rek het deeg vanuit het midden naar buiten uit.

Leg het deeg op een bakplaat die is ingevet met een klein beetje olie.

Besprenkel het deeg met olijfolie, bestrijk de helft van het deeg met de passata en beleg met provola en ricotta (bewaar een beetje provola en passata om de ripieno te garneren). Leg de ham en de worst erop. Besprenkel met olijfolie, bestrooi met Parmezaanse kaas en maal er peper over.

Vouw de onbelegde helft van het deeg over het belegde deel. Druk de randen op elkaar en bestrijk de ripieno met olijfolie. Snijd het deeg aan de bovenkant in, zodat de stoom kan ontsnappen. Zet 10 minuten in de oven.

Garneer met de  bewaarde passata en provola. Zet nog 5 minuten in de oven. De ripieno moet goed doorbakken zijn, goudbruin en knapperig.

Als de ripieno uit de oven komt, leg je de blaadjes basilicum erop.