Italianen demonstreren op 1 mei 2010, de Dag van de Arbeid, in Milaan tegen de werkloosheid in Italië. Foto © Sabrina Dvihally

Nederlanders zetten zich graag in voor hun werkgever. De stelling 'Ik doe graag iets extra's om bij te dragen aan het succes van mijn organisatie' wordt door Nederlandse medewerkers in een onderzoek beoordeeld met een 7,8. Het is een cijfer waarmee Nederland aan kop gaat in Europa. Medewerkers in Italië, Spanje en Frankrijk beoordelen dezelfde stelling met een 6,7. Op het gebied van inzet zijn Zuid-Europese landen daarmee hekkensluiter.

Dit alles blijkt uit een internationaal onderzoek van het bedrijf Effectory, dat gespecialiseerd is in medewerkersonderzoek, onder ruim 11 duizend medewerkers uit 35 landen. Naast Nederland scoren ook Denemarken en Zweden bovengemiddeld op inzet, met een 7,5. De middenmoot wordt gevormd door België en Engeland (beiden een 7,1) en Duitsland (rapportcijfer 6,9).

Jezelf verbeteren

Ook de wil van medewerkers om te groeien en zichzelf te verbeteren is groot in Nederland. De Nederlandse medewerkers beoordelen de stelling 'Ik zet me in om mijzelf voortdurend te verbeteren' met een 7,9. Ook Zweden en Denemarken behalen deze score. Duitse medewerkers beoordelen deze stelling het laagste, met een 6,9. Boven Duitsland staan Frankrijk (7,0), Engeland (7,2) en België (7,3). De Zuid-Europese landen behoren tot de middenmoot, Italië haalt een 7,5 en Spanje een 7,4.