De bereidheid om te verhuizen voor een (nieuwe) baan is onder Nederlanders fors afgenomen. Dit geldt zowel voor verhuizen binnen als buiten Nederland. In Italië ligt de verhuisbereidheid een stuk hoger.

De bereidheid om te verhuizen voor een (nieuwe) baan is onder Nederlanders fors afgenomen. In Italië ligt de verhuisbereidheid een stuk hoger

Van de Nederlandse beroepsbevolking was vorig jaar 34 procent bereid te verhuizen naar een andere provincie voor een (nieuwe) baan. Dat is bijna een kwart lager ten opzichte van 2007.

Ook de bereidheid om naar het buitenland te verhuizen voor werk is gedaald. In 2007 was 16 procent bereid te emigreren voor werk, afgelopen jaar was dat nog maar één op de tien, een daling van 37,5 procent, zo blijkt uit onderzoek van de Intelligence Group onder ruim 15.000 Nederlanders.

Overal ter wereld
Hier staat tegenover dat in het buitenland de bereidheid om te verhuizen momenteel een stuk hoger ligt. Voor het onderzoek heeft het uitzendbureau 14.385 werkende mensen (zowel hoog- als laagopgeleiden) ondervraagd in negen economisch belangrijke landen, waaronder Italië.

Van de respondenten zou 6 op de 10 een verhuizing vanwege werk overwegen. Van deze groep is een kwart zelfs bereid op permanente basis te vertrekken. Een derde is bereid binnenslands elders te gaan wonen. Voor 30 procent mag het nieuwe werk overal ter wereld zijn.