De Italiaanse gasten zaten druk pratend en wild gebarend na te tafelen

 

 

Een heerlijke cappuccino na het eten

Nietsvermoedend bestelde het Nederlandse stel een heerlijke cappuccino na hun overvloedige avondmaaltijd. Hoewel op de camping, was het eten voortreffelijk. De avond was al een paar uur geleden gevallen en de meeste gasten, voornamelijk Italianen, zaten druk pratend en wild gebarend na te tafelen.

Het waren vooral de mannen die zich lieten horen, de vrouwen voerden hun gesprekken bijna fluisterend. Alsof zij op die manier onderling het gezag verdeelden en de mannen op die manier op hun manier toch overstemden.

Giorgio was wel wat gewend van zijn gasten

Giorgio, de eigenaar van de camping, was wel wat gewend van zijn buitenlandse gasten, maar zo nu en dan claimde hij zijn rol als gastheer, of beter: als Italiaan. Een rol die hij zomeravond op zomeravond – luidruchtig – maar met de meest denkbare egards vervulde.

'Cappuccino?', herhaalde hij? Toen het stel ja knikte om hun bestelling te bevestigen, was dat voor Giorgio het moment om ze enige Italiaanse etiquette bij te brengen. Driftig tikte hij drie maal met zijn wijsvinger op zijn horloge, steeds oogcontact houdend met zijn twee Nederlandse gasten, en sprak ze ferm toe: cappuccino…nessun cappuccino!

Het was ruim na elven in de avond

Op Giorgio’s horloge was het ruim over elven ´s avonds. Geen Italiaan bestelt op dat tijdstip nog cappuccino. Dat doe je alleen 's ochtends, liefst samen met een cornetto, een (zoete) croissant. In het zuiden zijn de ongeschreven regels overigens strenger (daar mag cappuccino tot 10 uur) dan in het noorden (tot de lunch).

Het Nederlandse stel kreeg van Giorgio espresso, met een glaasje grappa. Van het huis.