Denk aan Italië en je ziet de prachtig glooiende heuvels en het schitterende natuurschoon voor je. Maar dat ongerept Italië wordt in rap tempo kleiner, als we een alarmerend rapport van het Italiaanse instituut voor milieubescherming ISPRA mogen geloven.

Ongerept Italië

Als gevolg van bebouwing verliest Italië iedere 5 maanden een gebied aan ongerepte natuur zo groot als de stad Napels. Per 12 maanden is het gebied zo groot als Milaan en Florence samen. De onderzoekers van ISPRA hebben berekend dat Italië in 2010 zo'n 21.000 vierkante kilometer aan onbebouwd land is kwijt geraakt. Op dit moment zou volgens ISPRA 8 vierkante meter land per seconde worden bebouwd. Dat staat gelijk aan 340 vierkante meter per Italiaan per jaar.

Bebouwing in Italië

ISPRA heeft voor haar studie het Italiaanse grondgebied geanalyseerd tussen 1956-2010 (zie afbeelding). In het eerste jaar van onderzoek (1956) was Ligurië de Italiaanse regio met de meeste bebouwing. In deze noordelijke regio was toen al zo'n 5% van het land door de mens veranderd, gevolgd door Lombardije en Puglia. In 2010 is de situatie volledig veranderd: Lombardije, de nieuwe koploper, heeft de drempel van 10% bebouwing intussen overschreden. Alle andere regio's zitten boven de 5%.