Il Fatto Quotidiano, ‘de dagelijkse feiten’ is de naam van de online krant die Italië de afgelopen jaren heeft veroverd. Naast de vertrouwde (en oude) Repubblica en Corriere della sera ontstond er enkele jaren terug (2009) behoefte aan een kritische journalistieke kijk op de Italiaanse politiek. En dat is precies wat Il Fatto Quotidiano biedt.

Il Fatto Quotidiano

Screenshot van de homepage van Il Fatto Quotidiano op 01-11-2012

Persvrijheid Italië

Marco Travaglio, Peter Gomez en Antonio Padellaro zijn de drijvende krachten achter Il Fatto Quotidiano. Travaglio en Gomez zijn bekende journalisten die waarschijnlijk al in 1979 met lede ogen aanzagen dat de gerenommeerde krant Il Giornale van Italia’s bekendste historicus en journalist Indro Montanelli werd overgenomen door Berlusconi. Het is dan ook niet verwonderlijk dat met de verloedering van de persvrijheid onder Berlusconi I, II, III en IV de behoefte groeide aan een kritisch tegengeluid dat echter ontbrak bij de Repubblica en Corriere della sera. Deze (ouderwetse) kranten verloren zich nogal eens in details die er niet echt toe deden, het gemor van alledag en de interne strijd van de oppositie.

Papi, Berlusconi en de vrouwen

Berlusconi en de vrouwen

Il Fatto Quotdiano wordt ook hardcopy geleverd, maar verreweg de meeste lezers zijn online. De inspiratie van de krant is de grondwet, wie haar niet respecteert krijgt de wind van voren. De journalisten van Il Fatto Quotidiano zijn kritische schrijvers met een enorme bibliografie. Travaglio heeft 30 boeken geschreven en meer dan 20.000 artikelen. Deze boeken gingen vooral over de maffia in de politiek en de wetsovertredingen van Berlusconi. Hij heeft meer dan 1,2 miljoen volgers op Facebook en is daarmee een van de meest gevolgde journalisten ter wereld. Zijn boek Papi, dat hij schreef met Gomez over Berlusconi is ook vertaald naar het Nederlands. De schandalen laten zich het beste begrijpen en lenen voor een vertaling. Zijn artikelen over de grondwet en over de Italiaanse politiek zijn voor een buitenstaander lastig te begrijpen door een overdaad aan namen en fatti, feiten en vooral namen.

De inspiratie van de krant is de grondwet, wie haar niet respecteerd krijgt de wind van voren

Veroordeling Berlusconi

Dat Berlusconi nu is veroordeeld voor belastingontduiking is in feite een veroordeling van de rechten die Mediaset zichzelf heeft toegeeigend. Mediaset is het mediabedrijf van Berlusconi, die het bedrijf startte als Fininvest en afstootte als Mediaset toen hij president werd van het land. De leiding van het bedrijf kwam toen te liggen bij Fedele Confalonieri. Voor deze belangenverstrengeling (media en politiek) heeft Berlusconi zichzelf in de loop der jaren  met behulp van wetten zoals de Lodo Alfano tussen 2008 en 2009 geprobeerd te vrijwaren (als hoogste ambtenaar) van vervolging. De veroordeling van Berlusconi nu is, naast de schuld van de veroordeelde, ook te danken aan de kritische pen van de journalisten van Il Fatto Quotidiano die jarenlang hebben gestreden voor de grondwet. 

Wellicht vind je dit blogje ook interessant:

» Italiaanse cartoonist Vauro Senesi heeft wel wat met Berlusconi