Hoe laat je kinderen vanaf een jaar of 8 op een leuke manier kennis maken met de geschiedenis van Rome? Irene de Koning, docent Latijn en Grieks, heeft daar wat op gevonden. Ze schreef de reisgids 'Kidsgids, als Aeneas op avontuur door Rome'.

Kidsgids Rome, als Aeneas op avontuur - Irene de Koning

Zwerven door Rome met kinderen

De Kidsgids is opgebouwd rond zes mythologische verhalen. Zoals over het begin van Rome en de omzwervingen van de Trojaanse held Aeneas. Naast de verhalen bevat de gids een aantal zwerftochten die je door Rome leiden. Al zwervend kom je langs tal van bezienswaardigheden. Je krijgt tegelijk ook veel achtergrondinformatie over de eeuwige stad. HIeronder staat alvast een voorproefje uit een van de zwerftochten.

Capitolijnse musea

Een discuswerper?! (zaal 1 van de Capitolijnse musea)

In de lange gang staat een beeld van een naakte soldaat of gladiator die op zijn knie leunt. Hij heeft zijn arm met het schild omhoog. Gevonden? Is deze strijder aan het winnen of verliezen? Waaraan zie je dat?

Er is een leuk verhaal over dit beeld te vertellen.

Discuswerper in de Capitolijnse musea, Rome

Twee kopieën van dezelfde discuswerper bevinden zich in het Palazzo Massimo: het origineel was een Grieks bronzen beeld. Bij het opnieuw in het elkaar zetten van brokstukken van een andere kopie is er in de 17de eeuw een vallende soldaat van gemaakt, dat in het Palazzo Nuovo staat.

Omgevallen en afgebroken
Je kunt je voorstellen dat de beelden die je ziet, niet allemaal ‘heel’ gevonden zijn. Ze zijn omgevallen. Er zijn stukken van afgebroken, zoekgeraakt. Ze hebben vaak eeuwenlang onder de aarde en het zand gelegen. Denk maar aan dat grote beeld van keizer Constantijn: daarvan zijn alleen die brokken teruggevonden, meer niet.

Degene die zo’n beeld vindt, probeert het dan weer goed in elkaar te zetten. Zoals wij een bord, dat gebroken is, in elkaar proberen te lijmen. Soms gaat dat niet, omdat er stukken ontbreken. Van alleen een hoofd, een hand en een voet kan je geen compleet mens meer maken, toch?!

Beelden kopiëren
Van veel beroemde beelden zijn in de Romeinse tijd kopieën gemaakt. Dat gebeurt nu nog steeds. Ga nu maar eens bij een tuincentrum kijken. Daar staan misschien wel een paar dezelfde tuinbeelden te koop. Of bedenk maar eens dat over 2000 jaar een archeoloog die kleine beeldjes die je bij de stalletjes op straat kunt kopen, terugvindt. Ze zijn allemaal hetzelfde. Die kleine beeldjes gaan niet zo gemakkelijk kapot. De grote wel. Archeologen vinden dus beelden in brokken. Soms hebben ze op verschillende plaatsen in Europa hetzelfde beeld aangetroffen. Dan weten ze hoe het origineel eruit gezien heeft.

Kapot
Met het beeld van deze knielende soldaat is het een beetje misgegaan.

Een man vond stukken van een beeld. Dit was in de 17de eeuw. Het was een Romeinse kopie van een Grieks beeld dat in de 5de eeuw voor Christus al gemaakt was. Dat was dus ongeveer 2200 jaar eerder.

Deze man, Pierre Etienne Monnon, had geen idee hoe het beeld eruit had gezien. Zo kapot was het, toen hij het vond. Toen heeft hij er een soldaat van gemaakt. De arme soldaat is ook nog eens gewond. Zie je waar?
Het origineel van dit beeld was een discuswerper! Deze werper stond rechtop en had geen schild en zwaard in zijn handen, maar een discus. Alsof je van een rond bord dat in stukken is gevallen, een vierkant bord maakt, omdat je niet alle stukjes meer hebt kunnen terugvinden. Grappig, toch?!

Kidsgids, als Aeneas op avontuur door Rome, is via deze link online verkrijgbaar bij Boekscout. Je kan de reisgids ook bestellen via een mail de auteur.