Als je de moeite hebt genomen om zelf pizzadeeg te maken, dan is het natuurlijk jammer als je zelfgemaakte pizza niet perfect uit de oven komt. Op de juiste temperatuur pizza bakken is een wetenschap op zich. Maar met de tips in dit blogje wordt het kinderspel.
Temperatuur pizza bakken
First things first: de beste temperatuur om pizza te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius.
Napolitaanse pizza wordt nog heter gebakken, en wel op 400+ graden Celsius in een houtoven.
Pizza bakken in een gewone keukenoven
De meeste hobbybakkers zullen hun pizza echter bakken in een gewone elektrische keukenoven. Op zich is daar niks mis mee. Het grootste nadeel hiervan is dat de meeste keukenovens eigenlijk net niet warm genoeg worden om je pizza echt goed te bakken.
Veel elektrische keukenovens halen zo’n 260 graden als hoogste temperatuur. Al komen er de laatste jaren wel steeds meer ovens met een speciale ‘pizzastand’. Dan gaat de temperatuur tot 280 graden en soms zelfs 300 graden Celsius.
Haalt je oven de 280 tot 300 graden, dan is je pizza in ongeveer 4 tot 5 minuten klaar. Ter vergelijking: in een houtoven bakt de pizza in ongeveer 90 seconden op 400 graden.
Trucjes gewone keukenoven
Er zijn een paar simpele trucjes om met een elektrische keukenoven toch goede pizza te bakken. Die trucjes zet ik hier voor je op een rij. Gasovens hebben ongeveer dezelfde eigenschappen als de elektrische keukenovens, dus de volgende tips gelden ook voor de gasovens:
- Hoe warm jouw oven ook wordt, bak je pizza altijd zo kort en zo heet mogelijk. Gaat je oven tot 260 graden? Zet ‘m dan ook op 260 graden.
- Wat echt een enorm verschil maakt is een pizzasteen (zie ook mijn blogje over pizza bakken op een pizzasteen). Je pizza bakt op steen gewoon krokanter dan op de standaard metalen bakplaat die vaak bij de oven geleverd wordt. Er zijn dikke en dunne pizzastenen te koop. De dunne stenen van 1 cm dik, warmen redelijk snel op en geven een prima resultaat. De dikkere stenen (2-3 cm dik) warmen langzamer op, maar houden de warmte ook langer vast. Dat is met name handig als je meerdere pizza’s (snel) achter elkaar wilt bakken. Een dikkere steen zal ook minder snel breken.
- Een pizzasteen kan je eventueel onder de grill versneld opwarmen. Leg de steen in dat geval maximaal zo’n 20 centimeter van de grill af. Tegen de tijd dat je pizza gaat bakken zet je de grill weer uit (anders verbrandt de bovenkant van je pizza sneller dan dat de bodem van je pizza klaar is).
- Als je een pizzasteen gebruikt, leg er dan niet ook nog bakpapier op. Door het bakpapier kan het vocht uit je deeg minder goed verdampen. En de bedoeling van de pizzasteen is nou juist een mooie krokante bodem…
- Boven- en onderwarmte werkt prima als je een gewone oven gebruikt. Als je de hete-luchtstand gebruikt, zorg dan dat de ventilator uit staat als je de pizza in de oven gaat leggen. Anders verlies je veel warmte.
Pizza bakken in een elektrische pizzaoven
Het voordeel van een (professionele) elektrische pizzaoven is dat je deze heel goed kan instellen qua temperatuur. Vaak kan je de temperatuur van de stenen bodem (bijvoorbeeld 250-300 graden) apart instellen van de luchttemperatuur. Die laatste is dan bijvoorbeeld 350 graden. Hier kan je wat mee spelen en variëren.
Deze elektrische pizzaovens hebben als voordeel dat ze de temperatuur goed vast houden. En vaak heeft zo’n oven ook meerdere kamers. De kleinere modellen ovens zijn tegenwoordig – zelfs voor de hobbybakker – best betaalbaar.
Hoeveelheid water in je deeg in relatie tot de temperatuur in je oven
Tot slot heb ik nog een laatste tip voor je. Die gaat over de hoeveelheid water in je deeg, ook wel de ‘hydratatie’ genoemd. De hoeveelheid water in je deeg en de temperatuur in jouw oven waarop je jouw pizza bakt, hebben namelijk ook iets met elkaar te maken.
Als je kijkt naar het officiële Napolitaanse recept voor pizzadeeg, dan zie je dat er 1 liter water gebruikt wordt op 1,7 tot 1,8 kilogram bloem. De hydratatie is dan 58%.
Omdat Napolitaanse pizza heel kort in een hete houtoven wordt gebakken, verdampt er tijdens het bakken minder vocht dan wanneer je pizza langer bakt op een lagere temperatuur. Vergelijk het maar met jouw elektrische oven. Als je die op 280 graden zet, dan duurt het ongeveer 5 minuten voor je pizza klaar is. Dat is flink langer dan de 90 seconden die een Napolitaanse pizza in de houtoven ligt.
Als je het idee hebt dat jouw deeg wat ‘stug’ is als je pizza uit de oven komt, dan zou je de volgende keer eens kunnen proberen om wat meer water toe te voegen aan je receptuur. Als je in een elektrische oven bakt, dan kan je rustig werken met een hydratatie van 65-70%. Ook daar wordt je pizza weer lekkerder van.