Als je de moeite hebt genomen om zelf pizzadeeg te maken, dan is het natuurlijk jammer als je zelfgemaakte pizza niet perfect uit de oven komt. Op de juiste temperatuur pizza bakken is een wetenschap op zich. Maar met de tips in dit blogje wordt het kinderspel.

Temperatuur pizza bakken

First things first: de beste temperatuur om pizza te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius.
Alleen Napolitaanse pizza wordt nog heter gebakken, en wel op 400+ graden Celsius in een houtoven.

Pizza bakken in een gewone keukenoven

De meeste hobbybakkers zullen hun pizza echter bakken in een gewone elektrische keukenoven. Op zich is daar niks mis mee. Het grootste nadeel hiervan is dat de meeste keukenovens eigenlijk net niet warm genoeg worden om je pizza echt goed te bakken.

Veel elektrische keukenovens halen zo’n 260 graden als hoogste temperatuur. Al komen er de laatste jaren wel steeds meer ovens met een speciale ‘pizzastand’. Dan gaat de temperatuur tot 280 graden en soms zelfs 300 graden Celsius.

Haalt je oven de 280 tot 300 graden, dan is je pizza in ongeveer 4 tot 5 minuten klaar. Ter vergelijking: in een houtoven bakt de pizza in ongeveer 90 seconden op 400 graden.

Trucjes gewone keukenoven
Er zijn een paar simpele trucjes om met een elektrische keukenoven toch goede pizza te bakken. Die trucjes zet ik hier voor je op een rij. Gasovens hebben ongeveer dezelfde eigenschappen als de elektrische keukenovens, dus de volgende tips gelden ook voor de gasovens:

  • Hoe warm jouw oven ook wordt, bak je pizza altijd zo kort en zo heet mogelijk. Gaat je oven tot 260 graden? Zet ‘m dan ook op 260 graden
  • Wat echt een enorm verschil maakt is een pizzasteen (zie ook mijn blogje over pizza bakken op een pizzasteen). Je pizza bakt op steen gewoon krokanter dan op een metalen bakplaat. Er zijn dikke en dunne pizzastenen te koop. De dunne stenen van 1 cm dik, warmen redelijk snel op en geven een prima resultaat. De dikkere stenen (2-3 cm dik) warmen langzamer op, maar het resultaat is nog iets beter omdat de warmte beter vastgehouden wordt. Een dikkere steen zal ook minder snel breken.
  • Een pizzasteen kan je eventueel onder de grill versneld opwarmen. Tegen de tijd dat je gaat bakken, leg je de steen onderin de oven en zet je de grill weer uit (anders verbrandt de bovenkant van je pizza sneller)
  • Als je een pizzasteen gebruikt, leg er dan niet ook nog bakpapier op. Door het bakpapier kan het vocht uit je deeg minder goed verdampen. En de bedoeling van de pizzasteen is nou juist een krokante bodem…
  • Boven- en onderwarmte werkt prima als je een gewone oven gebruikt. Als je de hete-luchtstand gebruikt, zorg dan dat de ventilator uit staat als je de pizza in de oven gaat leggen. Anders verlies je veel warmte.

Pizza bakken in een elektrische pizzaoven

Het voordeel van een (professionele) elektrische pizzaoven is dat je deze heel goed kan instellen qua temperatuur. Vaak kan je de temperatuur van de stenen bodem (bijvoorbeeld 250-300 graden) apart instellen van de luchttemperatuur. Die laatste is dan bijvoorbeeld 350 graden. Hier kan je wat mee spelen en variëren.

Deze elektrische pizzaovens hebben als voordeel dat ze de temperatuur goed vast houden. En vaak heeft zo’n oven ook meerdere kamers. De kleinere modellen ovens zijn tegenwoordig – zelfs voor de hobbybakker – best betaalbaar.