Italië is een kindvriendelijk land. Naar welke regio je ook op vakantie gaat, de Italianen hebben een zwak voor bambini. Omdat de tijd weer aanbreekt dat er plannen gemaakt worden voor de zomervakantie, zijn er recent een aantal reisgidsen verschenen, speciaal gericht op kinderen.

Verboden voor ouders

Lonely Planet heeft een reeks stadsgidsen gemaakt speciaal voor kinderen. Voor Italië is er zo'n gids ('verboden voor ouders') voor Rome.

De boekjes zijn er ook voor Londen, New York en Parijs. Daarnaast is er nog een encyclopedie met weetjes over tal van landen ter wereld. De Rome-stadsgids is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Op luchtige wijze komen bijzonderheden over Rome aan bod die leuk zijn voor kinderen, zoals hoe de wapenuitrusting van een Romeinse gladiator eruit zag. En waarom Rome niet Reme heet. Daarnaast is er ruimte voor oude en nieuwe uitvindingen, sport (de twee grote Romeinse voetbalclubs Roma en Lazio), alledaagse goden (over de vele afbeeldingen van goden in de straten) en nog 41 andere bijzondere wetenswaardigheden. De korte teksten zijn geïllustrred met kleurentekeningen en foto's.

Kindsproof op vakantie in Italië

De tweede gids die net uit is, Kidsproof Zonvakanties, staat vol met adressen in Zuid-Europa (waaronder Italië, Frankrijk en SPanje) van kleinschalige b&b's, gîtes, appartementen, hotels en ingerichte tenten en campings. De locaties die in het boek genoemd worden zijn vooral geschikt voor gezinnen die liever niet naar grote vakantiecomplexen met animatieteams gaan. Vaak hebben de genoemde adressen een Nederlands eigenaar. Een citytrip naar Venetië komt ook aan bod, naast verschillende vakantietips.

Landkaart Italië voor kinderen

De derde 'gids' die hier aan bod komt is geen klassieke reisgids, maar een speelse doe- en leeskaart voor kinderen over Italië: Kidskompas, landkaart voor kinderen doet denken aan de tijd dat de navigatiesystemen er nog niet waren en de ouders op weg naar het land van bestemming met de kaart op schoot de vakantieroute uitstippelden. 

Toren van Pisa

Tegen de achtergrond van een groen-wit tafelkleed (zo eentje die je nog wel eens tegenkomt in een pizzeria), is er een afbeelding van de laars met daarop afgebeeld een aantal snelwegen en monumenten zoals het Colosseum, de Dom van Milaan en de toren van Pisa. Verder een aantal weetjes, Italiaanse beroemdheden (Leonardo Da Vinci, Michelangelo) en auto's (Fiat 500 en Ferrari). Dat is één kant van de kaart. 

De andere zijde is de doe-zijde met een recept om zelf spaghetti Bolognese te maken, kleurplaten, spelletjes, een sudoku en een paar Italiaanse woorden om te leren (gelato!). De prijs van de kaart is alleraardigst (4,95 euro), maar de bewering dat de kaart geschikt is voor kinderen van 4-12 jaar lijkt een optimischtische inschatting. De 4-jarigen zullen, los van de kleurplaten, nog wel wat hulp van papa en mama nodig hebben. En dat is niet zo 'ideaal voor op de achterbank' als de uitgever belooft.