Rome is een fantastische plaats om een jaarwisseling op zijn Italiaans mee te maken. Hieronder 5 Romeinse aanraders die we ook vast voor je in de juiste volgorde hebben gezet. 

Rode lingerie

Een typisch Italiaans nieuwjaarscadeau voor haar én hem: rode lingerie. Dat brengt geluk in het nieuwe jaar. Wacht niet tot op het laatste moment met de aanschaf, want de meeste (lingerie)winkels sluiten vroeg op Oudjaarsdag. Betaalbaar, hip en mooi: de winkels van Intimissimi (26 vestigingen in Rome). Voor lingerie op hoger niveau én deskundig advies: La Porta Verde, Via di Ripetta 18.

Een Silvester-diner 

Reserveer een 'Silvester'-diner in een Romeins restaurant. Dat is uitbundig en uitgebreid tafelen tussen de Italianen, met om 24.00 een traditioneel gerecht: varkenspoot en linzen. Vooraf reserveren is noodzakelijk.

Italiaanse muziek 

Tussen het Forum Romanum en het Colosseum wordt een gratis openlucht popconcert gehouden met grote Italiaanse popsterren. Start om 23.00 uur. Neem prosecco en plastic champganeglazen mee.

Vuurwerk in Rome. Foto: Marco Salvadori

Vuurwerk in Rome. Foto: Marco Salvadori

Vuurwerk in Rome

Weinig Romeinen steken zelf vuurwerk af, maar men trekt erop uit om het  georganiseerde vuurwerk te zien. De mooiste plekken om vuurpijlen te zien: de Engelenbrug, boven de Spaanse Trappen (vroeg verzamelen), het Capitoolplein en het Quirinaalplein. Veel Romeinen gaan traditioneel naar het Piazza del Popolo, hoewel het daar altijd erg vol is. In de populaire wijk Trastevere aan de overkant van de rivier wordt ook wel vuurwerk op straat afgestoken.

Taxi, bus en metro

De stadsbussen houden er om 21.00 uur mee op. De metro rijdt daarentegen tot 2.30 in de nacht. Wie ver zijn accommodatie woont, of niet meer op zijn benen kan staan, roept een taxi op via de eigen smartphone door de ETaxi Modem-app (ook Nederlandstalige versie) vooraf gratis te downloaden. Een taxi op straat aanhouden, kan ook. Als het ´TAXI´-lichtje op het dak aan is, is de auto vrij.

Bovenstaande tips zijn van Sandrina Bokhorst van Persoonlijk Rome.