Nu zelf pizza bakken steeds populairder wordt, is de kans groot dat jij de Pizzadeeg-Papegaai een keer ergens tegenkomt 🦜. Het is een mooi vogeltje hoor, daar niet van.

Maar dit praatgrage beestje doet werkelijk niets liever dan klakkeloos een aantal niet kloppende riedeltjes over pizzadeeg na-kwetteren. Kéér-op-keer-op-kéér komen we de valse riedeltjes weer tegen. In kookboeken en op tal van websites.

We hebben ze maar eens op een rij gezet voor je. Zodat jij de Pizzadeeg-Papegaai voortaan makkelijk kan herkennen.

🦜#1 – Een beetje van dit, een beetje van dat…

Een snufje zout. Een theelepeltje gist. De Pizzadeeg-Papegaai is beslist geen Pietje Precies en vindt “een beetje van dit en een beetje van dat” wel best. Lekker koken en deeg maken doe je op gevoel, toch? Maar er is weinig zo funest voor pizzadeeg als niet precies zijn. Weeg hoeveelheden – hoe klein ze ook zijn – altijd af met een (preciesie)weegschaal. Het ene theelepeltje is nou eenmaal de andere niet. Qua inhoud scheelt dit zo een paar gram. En dat kan zomaar het verschil zijn tussen goed of slecht deeg.

🦜#2 – Mag het een grammetje meer zijn?

Over grammetjes gesproken… De Pizzadeeg-Papegaai heeft ooit ergens opgevangen dat het allemaal best “een onsje meer mag zijn”. Maar dit geldt natuurlijk niet voor de hoeveelheid gist in jouw pizzadeeg. De Pizzadeeg-Papegaai snatert op verschillende websites dat je maar liefst 14 gram droge gist nodig hebt. We hebben ‘m zelfs wel eens 30 gram (!) horen krijsen. Het gekrijs doet pijn aan je oren, want je hebt echt maar een heel klein beetje gist nodig. Hier… laat ons jou met onze app helpen met het uitrekenen van alle juiste hoeveelheid grammetjes.

🦜#3 – Een echte zoetekauw

Je krijgt de Pizzadeeg-Papegaai niet kwaaier dan wanneer je hem een kauw noemt. “Ik ben geen kauw, ik ben een papegaai!” Maar Papegaaitje…waarom dan toch steeds dat riedeltje fluiten dat er suiker in pizzadeeg hoort? Suiker in je deeg stoppen verraadt voor ons maar één ding: je bent een zoetekauw!

🦜# 4 – Een warme douche

“Gebruik lauwwarm water om je deeg te maken”, babbelt de Pizzadeeg-Papegaai kéér op kéér weer. We snappen het, er gaat niets boven een lekker behaaglijk warme douche. Maar deeg maken en douchen is niet hetzelfde. Iedere keer dat wij dit riedeltje horen, moeten we echt weer even tot 60 tellen.

🦜# 5 – “Gebruik 00-bloem”

De Pizzadeeg-Papegaai heeft ‘van horen zeggen’ dat je 00-bloem moet gebruiken voor pizzadeeg. Daar heeft het vogeltje een punt, want je kan met 00-bloem absoluut een geweldige pizza bakken! Zo lang de papegaai maar niet roept dat 00-bloem de beste is, of de enige bloemsoort waar je pizzadeeg mee kunt maken, dan vinden wij alles best. Maar wij hebben het vogeltje laatst wel een hoop andere onzin over 00-bloem horen fluiten. Dat er meer eiwit in 00-bloem zou zitten dan in patentbloem. Dat je pizzadeeg zachter wordt van 00-bloem en je korst knapperiger. Vogeltje, vogeltje toch…

Heb jij de Pizzadeeg-Papegaai recent nog valse riedeltjes horen fluiten? Laat het ons even weten, hieronder in de reacties!