Een kenmerk van de Pizza alla Romana (pizza uit Rome) is de dunne krokante bodem. Maak de bodem voor deze pizza dus zeker niet te dik. En als je het leuk vindt, dan heb ik in een eerder blogje al eens de verschillen op een rij gezet tussen de Romeinse en de Napolitaanse pizza.
Het is vooral mooi om te zien dat zowel de Romeinse als de Napolitaanse pizzastijl in Italië grote groepen aanhangers heeft. Die vinden beiden hun variant uiteraard de beste. De Napolitanen vinden de Romeinse pizza vooral ‘een niet al te beste kopie’ van hun eigen pizza. Ze noemen het ook geen pizza, maar crostata di pomodori (tomatentaart).
Ingrediënten pizza alla Romana
- bolletje deeg (bijvoorbeeld dit recept voor een Romeins pizzadeeg)
- tomaat
- mozzarella (en desgewenst een beetje pecorino)
- een paar ansjovisfilets
- blaadjes basilicum (of oregano)
Beleg jouw pizza alla Romana met plakjes of gehakte stukjes tomaat, plakjes mozzarella, een paar stukjes of hele ansjovis-filets en een paar blaadjes basilicum. Besprenkel met olijfolie en bak de pizza in de oven.
Variaties
Je kan de basilicum vervangen door oregano. En als je wil kan je nog wat pecorino romano over de pizza raspen voor je de pizza bakt.
Recept: Vincenzo Buonassisi // Vertaling en bewerking: italiëplein